Is er nu een griepepidemie of niet?

Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) meldde vorige week dat er een griepepidemie op komst was. Viroloog Ab Osterhaus sprak dit woensdag in De Telegraaf tegen.NIVEL meent dat we met meer dan 60 grieppatiënten per 100.000 inwoners kunnen spreken van een griepepidemie. Gisteren meldde NIVEL dat er 66 mensen op de 100.000 griep hebben. En we dus kunnen spreken van een epidemie. Maar Ab Osterhaus, directeur van het Nationaal Influenza Centrum (NIC), is het daar niet mee eens en noemt dat zelfs onzin. Hij zegt dat er pas bij 100 tot 150 zieken sprake is van een epidemie.

Volgens Osterhaus is er op dit moment ook nauwelijks griep, maar zijn er wel veel verkoudheidsvirussen in omloop. Maar nu is het wel zo dat lang niet iedereen naar de huisarts gaat bij griepachtige verschijnselen.

Osterhaus zegt in De Telegraaf dat hij snel goede afspraken wil maken met de griepmetende instituten. Er moet een voor iedereen duidelijk griepsignaal komen.

Naar mijn mening hadden die afspraken er al lang moeten zijn. Dan was er ook geen onduidelijkheid geweest over de vraag of er nu wel of niet een griepepidemie is in Nederland. Bovendien komt het de geloofwaardigheid niet ten goede wanneer personen en instanties elkaar tegenspreken. Wat ertoe kan leiden dat Nederlanders het gevaar van griep nog meer gaan onderschatten.

Zie ook:

- Gevaar van griep onderschat

Lees ook:Griep trekt op naar het noorden
Lees ook:Griep nu een epidemie
Lees ook:Mexicaanse griep bijna op niveau wintergriep
Lees ook:Nederland verlost van griepgolf
Lees ook:Mexicaanse griepepidemie in Nederland

Eén reactie op “Is er nu een griepepidemie of niet?

  1. r vd weij

    Ik werk in midden Nederland op een Huisartsenpost maar kan niet zeggen dat ik wat gemerkt heb van de verhoogde griepactiviteit. Wel zijn er beduidend meer kleine kinderen en baby’s die hinder ondervinden van een noro achtige virusklachten en een andere kortdurende felle variant waarbij hoofdpijn en zere ogen nogaleens voorkomt. De griepgolf van rond kerst 2003 staat menig hap medewerker nog in zijn geheugen gegrift.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.