Griepgolf wordt epidemie

De griepgolf begint dit jaar eerder dan in 2007. Huisartsen die voor het Nationaal Influenzacentrum en andere onderzoeksinstellingen het aantal griepgevallen bijhouden, melden dat vooral in het westen en op het platteland het aantal patiënten boven de grens van een epidemie begint te komen.

 

Vorige winter werd het niveau van nu (week vier) bereikt in week zeven. De grens van wanneer de besmetting met influenzavirussen officieel een epidemie wordt, ligt bij zes patiënten op tienduizend inwoners. Landelijk lag vorige week het aantal nog onder die grens op 5,2 in het westen was die het hoogst met 7,3 in het zuiden net boven het landelijk gemiddelde met 5,4.

De opmars van de griep is op het platteland hoger dan in de steden. Het gaat tot nu toe het meest om het A-virus, waarbij het ziektebeeld relatief vrij mild verloopt. Tot na de jaarwisseling ging het bij griepgevallen doorgaans om een snotterige verkoudheid. Er waren andere acute luchtweginfecties die de ronde deden, maar die wel flink besmettelijk bleken.

Epidemioloog en wiskundige Sander van Noort van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel ziet in de oplopende cijfers 'het eerste begin van een griepgolf'.

Bron: Het Parool

Lees ook:Epidemie
Lees ook:Griep bijna epidemisch
Lees ook:Griep zet door
Lees ook:Griepepidemie in Oost- en West-Nederland
Lees ook:Griep blijft nog uit

Eén reactie op “Griepgolf wordt epidemie

  1. Ronald Smallenburg

    Beste Erik,

    In dit bericht in het Parool wordt Sander van Noort opgevoerd als epidemioloog van het Nivel. Dat is onjuist. Hij is wiskundige die op dit moment werkt aan zijn promotie in Portugal. Als wetenschappelijk eindverantwoordelijke van de Grote Griepmeting was hij de eerste in Nederland die zag dat er in het Westen van ons land een epidemie was begonnen. Overigens lijkt die nu al weer af te zwakken volgens Sander.

    Hartelijke groet,

    Ronald Smallenburg, de Grote Griepmeting

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.