Griepvaccin komt later beschikbaar

Het vaccin tegen Mexicaanse griep is pas in okotber beschikbaar en niet half augustus, zoals de Gezondheidsraad suggereert.
afbeelding vergroten
Dat zegt farmaceut Solvay, producent van griepvaccins.

De Gezondheidsraad stelde eind vorige week in haar advies aan minister Klink (Volksgezondheid) over aankoop van 34 miljoen vaccins dat de inentingen op zijn vroegst half augustus beschikbaar zijn. ,,Ik begrijp niet waar ze dat vandaan hebben,’’ zegt directeur Sjirk Kok van Solvay.

,,Een farmaceut zal het ongetwijfeld beter weten,’’ reageert Anneke Wybenga, woordvoerder van de Gezondheidsraad. ,,Maar ook onze boodschap is heel duidelijk dat nog er maanden over heen gaan voor het vaccin beschikbaar is.’’

Solvay heeft een contract met de Nederlandse overheid. De eerste hoeveelheden vaccins tegen de Mexicaanse griep zijn voor de Nederlandse markt.

Het virus waaruit het vaccin moet worden gemaakt, zaaivirus in farmaceutentaal, is nog niet binnen. ,,Het wordt verstuurd door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. Dat heeft heel strenge regels voor transport,’’ licht Kok toe. ,,We verwachten het nu pas eind mei, in plaats van deze week.’’ Andere farmaceuten hebben het zaaivirus ook nog niet binnen, zegt Kok.

Uit het zaaivirus wordt het werkvirus gedestilleerd. Kok: ,,Dat kost ook een paar weken, dus eind juni kunnen we pas beginnen met productie. En dan duurt het nog eens vier tot zes maanden voordat we de vaccins klaar hebben.’’

Als er extra veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen, duurt het nog langer. ,,Dan moeten we het productieproces aanpassen.’’

Het Nederlandse beleid is erop gericht de verspreiding van griep te beheersen met virusremmers tot er een vaccin is. Laat dat langer op zich wachten, dan groeit de kans op verlies van controle. Griep gedijt beter in koud weer.

Minister Klink heeft een optie genomen op twee inentingen per Nederlander. Waarschijnlijk beslist hij deze week over een order.

Bron: AD, Monica Beek

Lees ook:Farmaceutisch bedrijf in startblokken voor vaccin
Lees ook:Sanofi: één shot tegen Mexicaanse griep voldoende
Lees ook:Vaccins Mexicaanse griep pas in januari beschikbaar
Lees ook:Strijd tegen griep
Lees ook:‘Griepprik te duur voor iedereen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.