Strijd tegen griep

 

De Nederlandse overheid heeft Solvay Pharmaceuticals gevraagd actief bij te dragen aan de voorbereidingen op een mogelijke uitbraak van een wereldwijde griepepidemie. Een eervolle opdracht, die Solvay Pharmaceuticals gegund werd op basis van haar ruim 50 jaar ervaring met de ontwikkeling en productie van seizoensgebonden vaccins: de jaarlijkse griepprik. Ook haar vooruitstrevende onderzoeks- en productiemogelijkheden hebben hierbij meegespeeld.

 

Op dit moment wordt in de laboratoria en fabrieken hard gewerkt aan de ontwikkeling van een pre-pandemisch vaccin. Dit vaccin moet bescherming bieden als zich een wereldwijde griepepidemie (pandemie) voordoet. De productie vindt plaats op basis van een gemodificeerd influenzavirus. Dit houdt in dat het virus is afgezwakt door het genetisch te veranderen. Er zijn al proefproducties uitgevoerd. Het resultaat zal nog moeten worden getest en goedgekeurd. Dat wil zeggen dat moet worden aangetoond dat het productieproces klopt en het middel ook volgens verwachting werkt. Pas daarna kan het productieproces echt op gang komen. Naar verwachting zal dit in de loop van het komende jaar plaatsvinden.

 

De Nederlandse overheid heeft acht weken productiecapaciteit bij Solvay Pharmaceuticals gereserveerd vanaf het moment dat de Wereld Gezondheidsorganisatie een pandemische uitbraak heeft bevestigd. Aangenomen wordt dat er dan meer details over de aard van het virus bekend zijn. Op dat moment kunnen er nog aanpassingen aan het pre-pandemisch vaccin doorgevoerd worden, zodat de effectiviteit kan worden vergroot. In de gestelde termijn van acht weken is Solvay Pharmaceuticals in staat, zo is de verwachting, de benodigde miljoenen vaccins te leveren om de totale Nederlandse bevolking te beschermen.

 

Cel-kweek en ei-kweek

De nieuwe cel-kweekfabriek bevindt zich in de laatste testfase die nog dit jaar wordt voltooid. Als de testresultaten goed zijn, kan met de productie van vaccins worden begonnen. Cel-kweek is gebaseerd op biotechnologie en gaat volgens kenners een grote toekomst tegemoet. Via cel-kweek kan sneller worden gereageerd op veranderingen in griepvirussen dan met de traditionele ei-kweekmethode.

 

Dit neemt niet weg dat de ei-kweekfabriek van Solvay Pharmaceuticals voorlopig volop blijft produceren, ook als de cel-kweekfabriek echt productief wordt. Ei-kweek is een zeer beproefde en betrouwbare methode. Solvay Pharmaceuticals heeft hier ruim 50 jaar ervaring mee. Bovendien neemt de vraag naar influenzavaccins snel toe, zodat er veel productiecapaciteit nodig is.

 

Bron: Solvay Pharmaceuticals

 

Zie ook:

- Een eitje hoort erbij

Lees ook:Farmaceutisch bedrijf in startblokken voor vaccin
Lees ook:Griepvaccin komt later beschikbaar
Lees ook:Solvay vult miljoenen griepspuiten
Lees ook:Sanofi: één shot tegen Mexicaanse griep voldoende
Lees ook:WHO: productie griepvaccin op schema

6 reacties op “Strijd tegen griep

  1. tan06

    Ik ga naast Solvay wonen.
    Kan ik hopelijk een vaccin krijgen als de postbode ziek in bed ligt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. tan06

    Zeg Eric, had je mijn reactie hier verwijderd? Ik zie wel staan: 2 reacties, maar mijn (sarcastische) tekst vind ik niet meer terug. Of ligt het aan iets technisch?

      /   Beantwoorden  / 
  3. tan06

    En vreemd genoeg staat die er nu WEL weer bij… was zeker iets in mijn computer.
    Excuses voor het ongemak.

    Overigen snap je wel dat ik nu aan het lezen ben, na Sinterklaas, in je nieuwe boek Het drama van 1918…
    Dat ik het nog niet uit heb ligt niet zozeer aan jou, want het boeit me wat je allemaal schrijft, maar aan mijn dit jaar nog bestaande schaarse tijd…
    Hoe zal dat rond februari 2007 zijn… uitbraak H5N1? Alle tijd om te lezen?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Eric

    hallo Tan, ik pas geen censuur toe, zoals je ook wel kunt zien aan de andere geplaatste recente reacties. Leuk te horen dat je geboeid bent door mijn boek over de Spaanse griep. Uitbraak H5N1? Alle tijd om te lezen?: OF JUIST NIET.

      /   Beantwoorden  / 
  5. tan06tan06

    JUIST NIET.
    Ik zou veel meer willen doen en tot nu toe leidt het niet tot veel actie bij de instanties waar ik een verhaal heen zend.
    Daarom doe ik maar mijn dagelijkse dingen en daar tussendoor en ‘s avonds (laat) de acties die met H5N1 te maken hebben.
    “Prepping” noemen ze dat in de Engelstalige Internet-wereld. De Flu-Wiki geeft veel richtlijnen voor wat ‘gewone mensen’ kunnen doen om de kans op besmetting en honger kleiner te maken voor zichzelf en hun directe familieleden/vrienden/buurtbewoners.
    Maar je moet er wel effe induiken, en dat is nou juist waar veel ‘gewone mensen’ geen belangstelling/tijd voor kunnen opbrengen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.