Daling aantal gevallen van vogelgriep

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn wereldwijd veel minder nieuwe gevallen opgedoken van het dodelijke griepvirus H5N1 dan vorig jaar. De aanwezigheid van het virus in trekvogels is afgenomen en een uitbraak van de ziekte wordt door het getroffen land sneller en beter gemeld. Toch blijft de vogelgriep zich verspreiden naar gebieden en landen waar de ziekte tot op heden niet voorkwam. Dat heeft de voedsel- en landbouworganisatie (FAO) van de VN gisteren gemeld.Volgens de organisatie bedreigt de vogelgriep nog steeds de levens van miljoenen mensen die dagelijks in contact staan met pluimvee. Het heeft een negatief effect op hun inkomen en de beschikbaarheid van voedsel.

En de FAO herhaalt dat het meest serieuze gevaar dat aan de griepvariant H5N1 kleeft, is wanneer het van dier op mens overgaat, opnieuw kans bestaat dat het virus verandert in een vorm die van mens op mens kan overslaan. Dat leidt mogelijk tot een wereldwijde epidemie, die aan miljoenen mensen het leven kan kosten.

Sinds H5N1 in 2003 voor het eerst opdook, zijn er wereldwijd 171 mensen aan overleden. Het hoogste aantal, 66, in Indonesië. Een uitbraak van het vogelgriepvirus is de afgelopen 4 jaar gemeld in 56 landen in Afrika, Azië en Europa.

In 2006 werd de ziekte in 53 landen gemeld, dit jaar tot dusver in zeventien. Bangladesh is dit jaar voor het eerst getroffen door vogelgriep.

Van landen waar het virus al jaren rondwaart, zijn Egypte, Indonesië en Nigeria er nog altijd niet in geslaagd de ziekte onder controle te krijgen. "Dat maakt deze landen effectieve reservoirs van het virus, van waaruit het zich naar andere, nieuwe landen kan verspreiden", aldus FAO-deskundigen.

Van de 33 provincies van Indonesië zijn er slechts drie in geslaagd het virus uit te bannen. Op Java, Sumatra, Bali en Zuid Sulawesi is de ziekte endemisch. De omvang van het land (17 duizend eilanden), gebrek aan geld en personeel en een zwakke veterinaire dienst maken het moeilijk voor Jakarta H5N1 effectief te bestrijden, onderstreept de FAO.

Landen die de vogelgriep met succes hebben bestreden zijn Thailand, Turkije en Vietnam.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant

Lees ook:Jongen aan vogelgriep overleden in Indonesië
Lees ook:Weer Indonesiër overleden aan vogelgriep
Lees ook:Twee Indonesische jongens sterven door vogelgriep
Lees ook:Vier doden vogelgriep in Indonesië
Lees ook:Drie Egyptische vrouwen gedood door H5N1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.