HONDEN KUNNEN VOGELPESTVIRUS VERSPREIDEN

Honden kunnen ongemerkt besmet raken met vogelpestvirus H5N1. Ze worden er niet zichtbaar ziek van, maar kunnen het virus wel doorgeven. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole (CIDC-Lelystad). De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Emerging Infectious Diseases.


Viroloog dr. Riks Maas van CIDC-Lelystad zegt dat in het onderzoek voor het eerst onder laboratoriumomstandigheden is vastgesteld dat honden besmet kunnen raken met het Aziatische vogelpestvirus, en het virus ook uitscheiden. Het gedrag van het H5N1-virus lijkt veel op wat in Amerikaans onderzoek bij een ander griepvirus is vastgesteld. Maas: ‘Het in Amerika onderzochte virus bleek zich heel snel onder honden te verspreiden. We kunnen niet uitsluiten dat dat met het H5N1-virus ook kan gebeuren.' Maas heeft dat echter niet onderzocht.

Dat honden besmet kunnen raken met het virus betekent ook dat bij een uitbraak maatregelen genomen moeten worden om verspreiding via honden tegen te gaan, zegt Maas. Dat kan door honden aan te lijnen en binnen te houden.

Bron: Resource Weekblad voor Universiteit Wageningen

Lees ook:Aziatische vogelpest bij varkens in Indonesië
Lees ook:De postduif en de vogelgriep
Lees ook:Geen spoor van vogelgriep op Nederlands bedrijf, wel op een tweede Britse boerderij
Lees ook:Vogelgriep in Duitsland
Lees ook:Vogelgriepvirus gedetecteerd in Groot-Brittannië

Eén reactie op “HONDEN KUNNEN VOGELPESTVIRUS VERSPREIDEN

  1. F.Floor (61)

    Als honden vogelpest kunnen krijgen doet mij dit overeenkomstig lijken met Aujesky.
    Dit virus begint ook met een vogel, springt op een varken die er niet ziek van wordt, springt op de hond of kat die er ook niet zo erg ziek van worden, springt weer terug op het varken of de varkensmester die er nu wel verkouden van wordt, springt daarna op de hond en/of katten DIE NU OVERLIJDDEN, springt vandaar over op het varken die ook allemaal dood in hun hok liggen en de varkensmester ligt nu doodziek op bed.
    Daar moet de dokter voor komen.
    Als boerenzoon heb ik dit in de ’70er jaren al zo vaak meegemaakt maar Aujesky heeft het als besmettelijke dierziekte nooit gehaald.
    Was gewoon een kwestie van kieren dichtmaken
    maar je lievelingspoes dood op het erf gevonden hakte er bij mij goed in – tot 3 dagen later ook de varkens omvielen.
    Van de beide SARS-virussen is nu in ieder geval bekend dat het in een militair laboratorium boven de HongKonggrens was ontwikkeld en beide zogenaamd ontsnapt.
    Aujesky dito, het kwam uit een Hongaars laboratorium en was bewust uitgezet tegen de overlast aan vossen.
    Van Borellia (tekenbeet Lyme) weten we al dat het kwam uit het militaire laboratorium op Long-Islands dat wordt geleid door een onvervalste Nazi-kamparts en dito is het Golfsyndroom inmiddels ontmaskerd als een militair ontwikkelde nieuwe hiv-variant, dus dat is al nummertje 9 van de 8 bekende hiv’s.
    Wie volgt?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.