Vogelgriepvirus gedetecteerd in Groot-Brittannië

Het vogelgriepvirus werd aangetroffen in een kalkoenkwekerij in het oosten van Groot-Brittannië. Op dit ogenblik wordt het virus in detail onderzocht. Dat meldt de Britse overheid. De eerste resultaten tonen echter aan dat het een H5-virus betreft. Extra onderzoek moet uitwijzen of om het gevreesde H5N1-virus gaat. Dat virus maakte sinds 2003 meer dan 160 dodelijke slachtoffers.

 

De veiligheidsdiensten werden donderdag ingelicht na de onverwachte dood van honderden kalkoenen in een kwekerij vlakbij Lowestoft (Suffolk). Volgens de BBC zullen ongeveer 160.000 kalkoenen in de kwekerij als voorzorgsmaatregel gedood moeten worden.

In maart vorig jaar werd in Groot-Brittannië al een wilde zwaan aangetroffen met H5N1. Twee maanden later werden 50.000 kippen afgemaakt in Norfolk nadat het minder gevaarlijke H7-virus werd vastgesteld op een kippenbedrijf.

Bron: Belga

Lees ook:Ophokken nu verplicht
Lees ook:Strenge maatregelen tegen verspreiding vogelgriep
Lees ook:Weer vogelgriep in Duitsland
Lees ook:Weer vogelgriep H5N1 in Groot-Brittannië ontdekt
Lees ook:Nederlander eet minder kip door vogelgriep, Brit niet

9 reacties op “Vogelgriepvirus gedetecteerd in Groot-Brittannië

  1. Dirk

    Het virus blijkt H5N1 te zijn.
    Het blijkt een gesloten kalkoenenbedrijf te zijn met 160.000 dieren. Kalkoenen blijken extra gevoelig te zijn voor dit soort infecties. Misschien te veel doorgefokt. Vav de oorspronkelijke Belgische rassen zoals rode ardenner en de ronquières die afstappen van de eerste kalkoenenimporten in Europa hoor je nooit dat die zo kwetsbaar zijn voor infectieziekten.
    Ben benieuwd hoe men deze uitbraak gaat verklaren. Tot nu toe werd altijd aangenomen dat gesloten bedrijven veel veiliger waren voor een besmetting dan bedrijven met uitloop. Het moet dus hoe dan ook geimporteerd zijn. Mogelijk gaat het om (illegale)importen uit Azie of Hongarije.
    Mogelijk is er een illegaal circuit van besmet voer dat gemaakt is van besmet pluivee.
    Met BSE zag je dat ook.

      /   Beantwoorden  / 
  2. christian

    “Ben benieuwd hoe men deze uitbraak gaat verklaren.”

    Twee mogelijke verklaringen geef je al.

    We kunnen ondanks het gesloten karakter toch een mogelijke rol van trekvogels niet uitsluiten, hoewel het wel een klein vogeltje zou moeten zijn, want het zou in dat geval door onzorgvuldigheid met de luchtroosters moeten zijn gekomen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Ruud Laarman

    Ik ken het bedrijf. Het is een topbedrijf. Erg goede biosecure maatregelen 100% (al kan je dat dus niet zeggen)Dat het nu juist op dit bedrijf gebeurt, is voor mij een raadsel. Je kan gewoon niet bij de dieren komen zonder je om te kleden. Bij het verlaten ook goed omkleden schoenen wisselen enz. Mijn andere bedrijf heeft er een AED6 machine geleverd voor het doden van eendagskuikens, zodoende ken ik het. Heb vandaag ook contact gehad met Defra. deze zeiden dat ze genoeg dodingsapparatuur hadden om het werk uit te voeren. Ze zaten alleen met het vangprobleem maar daar werd aangewerkt.
    Ik denk dat ze het onderschatten (zoals gewoonlijk) maar als dit het enige bedrijf is dan valt de schade mee. Toch frapant dat het weer bij kalkoenen begint. Ik denk dat ratten en muizen een onderkende rol spelen. Kalkoenen zijn waarschijnlijk sneller te besmetten.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Dirk

    Ik geloof echt wel dat het bedrijf goede biosecure maatregelen neemt maar zoals elk bedrijf is men er tuk op om de kosten te verlagen.
    Dat kan gebeuren door dieren in te kopen uit verdachte hoek en ik vrees dat het misschien is gebeurt via goedkoop (verdacht) voedsel. Er hangt nu eenmaal een enorme partij besmet pluimvee boven de markt waarvoor je geld toekrijgt om dat af te nemen. Niets is makkelijker voor criminelen om dat tot veevoer te verwerken.
    Het is precies zo gegaan met veevoer van besmette BSE koeien.
    Als dat het geval is dan duurt het niet lang meer dat overal uitbraken van vogelpest zich gaan voordoen. Dat zal leiden tot een Europese ramp van ongekende omvang.
    Trekvogels of gewoon wilde vogels kunnen zeker bij dit bedrijf niet de besmettings bron zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Ruud Laarman

    Dit bedrijf sjoemelt niet. Het is Europa’s grootste bedrijf op het gebied van kalkoenen.
    Het heeft ook vestigingen in Hongarije wellicht zit hier iets maar dat is suggestie.
    Normaal komen de kuikens uit een broederij vlakbij dit bedrijf.

      /   Beantwoorden  / 
  6. trijnie

    Wordt nu de kans op een pandemie groter??!

      /   Beantwoorden  / 
  7. Dirk

    Ruud, dit bedrijf heeft dus wel gesjoemeld. Hun bedrijf in Hongarije is een vermeerderingsbedrijf. Men heeft dus terwijl daar, in Hongarije, besmettingen zijn geconstateerd dieren naar het bedrijf in Engeland getransporteerd.
    Ook is bekend geworden dat afgelopen dinsdag er al grote sterfte was onder de dieren maar men heeft pas donderdag de authoriteiten hiervan in kennis gebracht. De duizend werknemers van het bedrijf hebben die twee dagen de gebouwen waar de kalkoenen opgefokt worden in en uitgelopen. Ze hadden besmet kunnen worden en ook hun hobbypluimvee thuis.
    Dat het bedrijf zo goed aan biosecurity blijkt hier bepaald niet uit. Het is gewoon schandalig. Dat Defra (ministerie van landbouw) ook te kort is geschoten doet hier niets aan af.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Ruud Laarman

    Dirk, we zullen zien hoe dit verder ontwikkeld. Laten we hopen dat het bij dit ene geval blijft.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Dirk

    Trijnie,
    Er komt nooit een pandemie van mensengriep die zijn oorsprong heeft in de huidige vogelgriepvarianten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.