4200 kalkoenen in Polen geruimd wegens vogelgriep

In de nacht van zaterdag op zondag zijn in Polen 4200 kalkoenen geruimd in verband met vogelgriep.

Dat hebben veterinaire autoriteiten in Polen bekend gemaakt. Gisteren werd op twee bedrijven ten noorden van Warschau de gevaarlijke variant H5N1 vastgesteld. Een derde boerderij werd aanvankelijk verdacht, maar deze verdenking is niet bevestigd.

Hierop werd de omgeving geïsoleerd en de sanitaire controles verscherpt. Volgens het hoofd veterinaire dienst van Polen, Ewa Lech, heeft het virus de kalkoenen hoogstwaarschijnlijk bereikt door overvliegende zwanen, eenden of ganzen.

De Poolse veterinaire dienst heeft sindsdien geen nieuwe besmettingshaarden aangetroffen. Vanaf beide boerderijen in de gemeente Brudzen, zijn zo’n 7000 kalkoenen naar de slacht gegaan. De veterinaire dienst sluit niet uit dat een deel hiervan bij de Poolse consumenten terecht is gekomen.

De minister van landbouw heeft een ophokplicht voor pluimvee uitgevaardigd in heel Polen. Het vervoersverbod geldt volgens woordvoerder Helfferich van de Europese Commissie alleen voor de regio rondom de besmettingshaarden. "Er komt voorlopig geen verbod op het vervoer van pluimvee en pluimveevlees voor de rest van Polen", aldus Helfferich.

De Europese Commissie komt maandagmorgen bij elkaar om over verscherping van de maatregelen te spreken. Enkele dagen geleden dook in Roemenië het virus H5N1 op. Naar aanleiding daarvan riep minister Gerda Verburg (Landbouw) de sector op alert te zijn op verschijnselen van vogelgriep.

Het vastgestelde type H5N1 heeft sinds 2003 wereldwijd meer dan tweehonderd mensen het leven gekost, vooral in Azië. Miljoenen dieren zijn omgekomen door de ziekte of uit voorzorg geslacht. Het eerste geval van vogelgriep in Polen werd vastgesteld op 5 maart 2006 in de stad Torun bij drie zwanen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Lees ook:Poolse minister van Gezondheid weigert bevolking griepprik
Lees ook:Vogelgriep in Duitsland
Lees ook:Met vogelgriep besmette zwanen gevonden in Zuid-Engeland
Lees ook:Kerst vierende Pool gewaarschuwd voor vogelgriep
Lees ook:Gevaarlijke variant H5N1 op Poolse boerderij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.