WHO constateert besmetting H5N1 van mens op mens

De WHO heeft vrijdag melding gemaakt van een besmetting met het vogelgriepvirus die van mens op mens zou overgegaan zijn. Dat meldde de WHO na de besmetting van twee familieleden in China. De Chinese overheid bevestigde dat het om de dodelijke H5N1-variant gaat.

De Chinese overheid stelde het vogelgriepvirus vast bij de 52-jarige vader (familienaam Lu) van een 24-jarige zoon die op 2 december overleed in de provincie Jiangsu. De vader vertoonde de symptomen van het vogelgriepvirus.

Een besmetting van mens op mens is een van de drie hypotheses die de gezondheidsorganisatie er op na houdt. Het is ook mogelijk dat hetzelfde dier hen besmette of dat twee verschillende dieren het virus overdroegen. Dat verklaarde woordvoerder John Rainford.

Volgens de gezondheidsdiensten van Jiangsu had de overleden zoon geen contact met dood gevogelte voor zijn overlijden. Christine McNab, een andere woordvoerster van de WHO, verklaarde aan het Zwitserse persagentschap ATS dat de overledene geen contact had met besmette dieren voor zijn hospitalisatie.

In de provincie zijn ook geen andere besmettingshaarden gemeld.

De WHO heeft tot nu toe weet van drie besmettingen van mens op mens. Sinds 2003 raakten 336 mensen wereldwijd besmet met het virus, 227 onder hen stierven.

Volgens viroloog Marc Van Ranst van de K.U.Leuven wil besmetting van mens op mens niet meteen zeggen dat er een epidemie zal uitbreken.

"Er zijn al eerder voorbeelden geweest waarbij het H5N1-virus overging van mens op mens", zegt hij. "Ik herinner mij een geval in Indonesië waarbij een vrouw en haar tante besmet raakten nadat ze samen een kind met vogelgriep verzorgd hadden.

Dit geval is gelijkaardig. Wanneer het virus enkel overgaat nadat er erg nauw en langdurig contact geweest is met een patiënt, wordt het alarmniveau van de WHO niet verhoogd. We blijven op niveau 3: 'geen tot beperkte transmissie van mens op mens'.

Pas als er tientallen gevallen zijn waarbij de zieken geen enkel contact met vogels hadden en elkaar slechts occasioneel ontmoet hebben, wordt de alarmfase verhoogd en zal er een inentingscampagne in een bepaalde regio plaatsvinden. Als we er snel genoeg bij zijn, kunnen we de ziekte dan misschien de kop indrukken. Zo niet gaan we naar niveau 5 en ten slotte niveau 6, een pandemie".

Maar zover is het nog lang niet. Het afgelopen jaar blijkt op vogelgriepvirus vlak bovendien erg kalm geweest te zijn. "Tenzij er de komende weken vreemde dingen gebeuren, zullen er in 2007 voor het eerst sinds een paar jaar weer minder besmettingen bij mensen geweest zijn", zegt Van Ranst.

"Wat de dieren betreft, blijft de vogelgriep wel aanwezig in Europa. Het recentste geval was in Polen. Een paar weken geleden waren er nog besmette dieren in het zuiden van Engeland. We wennen eraan. Het staat amper nog in de krant".

Maar wel op deze blog! [EM]

Bron: Het Belang van Limburg en Vilt

Lees ook:Staat Nederland een grote uitbraak van de influenza A /H1N1 te wachten?
Lees ook:Mogelijke besmetting van mens op mens in Indonesië
Lees ook:Pandemie kost minstens 2,5 miljard euro
Lees ook:H5N1 slaat voor het eerst toe
Lees ook:Twee Indonesische jongens sterven door vogelgriep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.