H5N1 slaat voor het eerst toe

In 1997 brak in Zuidoost-Azië vogelgriep uit: het beruchte H5N1-virus. Door massaal kippen af te slachten, werd een pandemie voorkomen. Sindsdien breekt de vogelgriep steeds vaker uit en wordt het H5N1-virus steeds gevaarlijker.

Afgelopen decennium zijn tientallen miljoenen kippen aan griep gestorven en honderden miljoenen hennen afgemaakt om mensen te beschermen voor dit virus.

Kippen zijn erg vatbaar voor vogelgriep – mensen niet. Maar zal de mens op een dag ook de pechvogel zijn? Sinds 1997 weten we immers dat dit hoogst besmettelijke vogelgriepvirus dodelijk kan zijn voor mensen, die direct met besmette kippen in aanraking komen. Bij de eerste uitbraak in 1997 stierf een derde van de mensen die besmet raakten. In 2006 blijkt meer dan de helft van hen te overlijden. Ook breidt het virus zich steeds verder uit en komt het steeds dichterbij. Daardoor neemt niet alleen de kans op besmetting toe, maar ook het risico dat het virus zich mengt met menselijk griepvirus.

Specialisten zijn doodsbenauwd dat het H5N1-virus zich zo aanpast dat het overdraagbaar wordt van mens op mens. Dan is de nieuwe pandemie een feit. Terwijl het grootste deel van de bevolking zich weinig druk maakt over die ‘paar’ vogelgriepdoden in Azië, hebben virologen er slapeloze nachten van. Zij weten één ding zeker: het virus verandert voortdurend en eens ontstaat een totaal nieuw griepvirus waartegen niemand bestand is, met als gevolg: een pandemie. Het is volgens hen niet de vraag of er een pandemie uitbreekt, maar wanneer.

Lees ook:In de greep van de griep
Lees ook:Griep kent geen grenzen
Lees ook:Even voorstellen…
Lees ook:Japan heeft opnieuw uitbarsting van vogelgriep
Lees ook:Hoogste alarmfase Mexicaanse griep dichtbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.