Miljoenen doden mogelijk

Het is onmogelijk te voorspellen wat er gaat gebeuren indien een nieuwe grieppandemie onze aardbol treft. In veel landen worden scenario’s geschetst, draaiboeken opgesteld en hebben multinationals al rampenplannen klaarliggen. Dat klinkt allemaal erg rationeel en erg geloofwaardig, maar feitelijk zijn er teveel onzekere factoren die een rol spelen, waardoor niet valt in te schatten wat ons te wachten staat.

Vandaar dat in de scenario’s het mogelijke aantal slachtoffers kan variëren van honderdduizenden tot honderden miljoenen doden. Dat we ons moeten voorbereiden op het ergste, wil nog niet zeggen dat het ergste ook staat te gebeuren. Ook is het onmogelijk te voorspellen waar en wanneer de pandemie het eerst toeslaat, laat staan of er een komt.

Moeder aller pandemieën

In 1918 stierven op een toenmalige bevolking van 1,8 miljard ongeveer 50 miljoen mensen direct of indirect aan de griep. Nu zijn er 6,5 miljard mensen. Gaan we uit van het 1918-scenario dan kunnen circa 180 miljoen mensen overlijden.

Anders dan in 1918 weten we nu wat ons te wachten staat, weten we wat een virus is, zijn we voorbereid en beschikken we over virusremmers, vaccin en antibiotica. Bovendien hebben we nu de WHO die met haar

wereldomvattende netwerk de ontwikkelingen op de voet volgt.

Bij elke uitbraak worden mensen die besmet zijn direct geïsoleerd, het virus geïdentificeerd en de besmette kippenpopulatie geliquideerd. Toch zou een toekomstige pandemie zich nog veel sneller dan in het verleden kunnen verspreiden wegens de hoge menselijke mobiliteit, vooral door het vliegverkeer.

Lees ook:In de greep van de griep
Lees ook:Virussen in luilekkerland
Lees ook:De pandemieën van 1918, 1957, 1968 en… 200?
Lees ook:Nieuw: Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep
Lees ook:WHO waarschuwt voor twee miljard griepgevallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.