In de greep van de griep

Bij acuut levensbedreigende ziekten denken we aan vreemde, verschrikkelijke virussen als het dodelijke SARS- of ebolavirus, of het HIV-virus dat AIDS veroorzaakt. Bijna niemand die aan het griepvirus denkt. Ten onrechte. Want de griep kost jaarlijks veel levens.

H5N1

Dan is er nog de vogelgriep: het beruchte H5N1-virus. Specialisten zijn doodsbenauwd dat het virus overdraagbaar wordt van mens op mens. Terwijl wij ons weinig druk maken over die ‘paar’ vogelgriep doden in Azië, hebben virologen er slapeloze nachten van. Zij weten één ding zeker: het virus verandert voortdurend en eens ontstaat een totaal nieuw griepvirus waartegen niemand bestand is, met als gevolg: een pandemie. Het is volgens hen niet de vraag of er een pandemie uitbreekt, maar wanneer. De laatste pandemie was van 1968, de ergste van 1918.

Spaanse griep

In 1918 was de zogenoemde Spaanse griep verantwoordelijk voor de grootste menselijke catastrofe ooit. Binnen de kortste keren dook het griepvirus overal op en bleek niemand veilig. Nooit stierven er zoveel mensen zo snel als toen. De griep zaaide dood en verderf. Mensen stierven als vliegen. Het griepvirus doodde in 24 weken meer personen – het dubbele zelfs – dan het Aids-virus in de afgelopen 24 jaar heeft gedood. Uiteindelijk zouden ongeveer 50 miljoen mensen eraan sterven.

Willen we op het ergste voorbereid zijn en voorkomen dat een dergelijk drama ons weer treft, dan moeten we onze aandacht niet alleen op het H5N1-virus richten, maar ook de Spaanse griep en het virus van 1918. Wat is er toen gebeurd? Waar kwam dit virus vandaan, hoe kon het zo enorm agressief worden en zou het weer kunnen gebeuren?

Lees ook:Even voorstellen…
Lees ook:Het monster van 1918
Lees ook:Nieuw: Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep
Lees ook:Hoge sterfte door Spaanse griep achterhaald
Lees ook:Spaanse griep was ook een vogelgriep

Eén reactie op “In de greep van de griep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.