Dodelijke varkensgriep mogelijk ook in New York en Auckland

Een steward van British Airways is na zijn terugkeer uit Mexico in een Londens ziekenhuis opgenomen met griepverschijnselen. “De steward heeft symptomen die aan griep doen denken, maar reageert goed op de behandeling”, zegt een woordvoerder van de maatschappij. Volgens het Northwick Park Hospital heeft hij geen varkensgriep.

Op dit moment zijn nog geen gevallen van die ziekte gemeld in Groot-Brittannië en de rest van Europa.

New York
Ook in New York zijn acht tot negen studenten van een privéschool mogelijk besmet met varkensgriep. De studenten klaagden over griepverschijnselen. De Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC voert bijkomend onderzoek uit en zal vandaag uitsluitsel geven. De school werd gesloten voor desinfectie.

Kansas
In de Amerikaanse staat Kansas zijn twee mensen besmet met het varkensgriepvirus. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten bevestigd. Het gaat om twee volwassenen. Een van hen is genezen, de andere is nog ziek. Een van de twee heeft onlangs Mexico bezocht.

Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland is een groep scholieren na terugkeer uit Mexico in quarantaine geplaatst. De jongeren vertonen symptomen van griep. Het gaat om drie leerkrachten en 22 scholieren van het Rangitoto-college in Auckland, die drie weken in Mexico verbleven. De hele groep is van de buitenwereld afgesloten om onderzoeken te ondergaan. De resultaten zouden later op de dag bekend moeten zijn.

Mexico
In Mexico zijn volgens de laatste balans mogelijk 81 mensen aan de varkensgriep overleden sinds 13 april. Bij 20 van hen staat vast dat ze aan het virus zijn bezweken. Daarnaast staan 1.324 zieken onder medisch toezicht. De scholen en universiteiten in de hoofdstad, de deelstaat Mexico en de aangrenzende staat San Luis Potosi, die sinds vrijdag gesloten zijn, blijven nog tot 6 mei dicht, aldus de minister van Gezondheid José Angel Cordova.

Kerken toe vandaag
Alle zondagsmissen zijn vandaag in Mexico-stad geannuleerd. De Kerk volgt daarmee de aanbevelingen van het ministerie van Gezondheid, dat had opgeroepen alle openbare bijeenkomsten op te schorten. Mexico is het land met de op een na grootste hoeveelheid katholieke inwoners ter wereld.

Slachtoffers geïsoleerd
Mexico beschikt over een reserve van 340 miljoen euro voor de bestrijding van het varkensgriepvirus. Het geld zal onder meer worden gebruikt voor epidemiologisch toezicht, medische verzorging, aanschaf van materieel, onderzoek en ontwikkeling. De Mexicaanse president heeft gisteren een decreet getekend dat de isolatie beveelt van mensen die met varkensgriep zijn besmet of symptomen van het virus vertonen.

De autoriteiten hebben toestemming om “in elke ruimte en elk woonhuis binnen te gaan om de epidemie te controleren en te bestrijden”. Ze mogen passagiers, bagage, vervoermiddelen en goederen onderzoeken die het virus met zich mee zouden kunnen dragen. De Mexicaanse overheid gelooft dat ze de verspreiding van het varkensgriepvirus een halt kan toeroepen. Het virus zal geen grotere impact krijgen dan het nu heeft, zegt minister van Financiën Agustin Carstens.

Pandemie
Het varkensgriepvirus heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) “pandemisch potentieel”. De Amerikaanse overheid denkt dat het virus “niet in bedwang kan worden gehouden”.

Bron: Het Laatste Nieuws

Lees ook:Paniek varkensgriep slaat over naar Azië
Lees ook:Acht scholieren in New York besmet met varkensgriep
Lees ook:Varkensgriep gaat de wereld over
Lees ook:Varkensgriep eist tientallen mensenlevens in Mexico
Lees ook:OOK BESMETTING IN DUITSLAND

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.