Handleiding bij de Mexicaanse griep

Wat is het virus?

De Mexicaanse griep is een nieuwe versie van de varkensgriep. Zoals de naam het zegt tast dat griepvirus vooral varkens aan. Dat gebeurt tijdens de herfst-en wintermaanden, wanneer het virus volop in boerderijen woekert. Zelden gaat deze griep over op mensen. Wanneer dat toch gebeurt is de oorzaak het contact tussen een mens en een ziek varken.

Deze nieuwe versie van de varkensgriep – H1N1 of Mexicaanse griep- bevat ook delen van het vogelgriepvirus en het menselijk griepvirus. Mensen geven het virus snel door via hoesten en niezen. Het kan niet worden verspreid door het eten van varkensvlees.

De Mexicaanse griep is vergelijkbaar met ‘normale’ griep. Het virus zorgt voor ontstekingen van het slijmvlies in je luchtwegen. Dat kunnen je neus, keel en/of bijholten zijn, maar ook je luchtpijp, bronchiën en/of longen. Deze ontstekingen hebben ook invloed op de rest van je lichaam waardoor je je ziek voelt.

Wat zijn de symptomen?

• hoesten
• geen eetlust
• spierpijn
• keelpijn
• misselijkheid
• diarree
• lusteloosheid
• verkoudheid
• loopneus

Slachtoffers maken koorts. Verschillende luchthavens scannen daarom aankomende passagiers op hun lichaamstemperatuur. Het virus lijkt milder te zijn buiten Mexico, waar het voor het eerst werd gesignaleerd, al worden ook in andere landen mensen gehospitaliseerd.

Bestaat er een vaccin?

Het vaccin is nog niet op de markt, al wordt het vandaag reeds in grote hoeveelheden geproduceerd voor globaal gebruik. Tegen augustus zou een vaccin in Europa beschikbaar zijn.
Omdat de ziekte zich snel verspreidt zullen in België enkel risiscopersonen die besmet zijn nog behandeld worden met antivirale middelen. De andere patiënten zullen de gewone behandeling voor een seizoensgriep krijgen.

Welke mensen lopen het meeste kans op besmetting?

De kwetsbaarste groep lijkt op het eerste zicht de leeftijdscategorie 25 tot 45-jarigen te zijn. Toch is het nog te vroeg om conclusies te trekken. Indien we met een pandemie te maken krijgen kan tot 30 à 40% van de bevolking de ziekte krijgen. Wel is H1N1 veel minder schadelijk dan de variant H5N1, of vogelgriep.

Moeten we maskers dragen?

Nee. Volgens het Britse departement van Gezondheid is er geen voldoende wetenschappelijk bewijs aanwezig om het dragen van maskers aan te bevelen tijdens de uitoefening van normale activiteiten. Voor medisch personeel gelden uiteraard andere regels.

Bron: Express.be

Lees ook:Handen wassen tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Prof. dr. Coutinho: “De kans dat het virus uitdooft, wordt met de dag kleiner”
Lees ook:Geen van de 6 verdachte Belgische gevallen besmet
Lees ook:Handen wassen, helpt griep voorkomen
Lees ook:Minder kans op hartinfarct na griepprik

Eén reactie op “Handleiding bij de Mexicaanse griep

  1. Peter

    Ik ben het mee eens, mondkapjes zijn van zeer beperkt nut, voorkomen van besmetting is bijna onmogelijk. Alleen als je in een volledig luchtdicht pak met gasmasker rond gaat lopen heb je misschien een hele kleine kans. Mondkapjes volgens mij alleen om uit je eigen mond of neus te blijven, zie ook http://www.mondkapjeskopen.nl

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.