Servisch monument op begraafplaats Garderen is compleet

Ongeveer zestig belangstellenden en betrokken Serviërs zijn zaterdag getuige geweest van de onthulling van een plaquette met de afbeelding van een Servische soldaat bij het Servische monument op de begraafplaats in Garderen. De plaquette werd ingewijd door vader Bilbija Vojo, de hoogste geestelijke van de Servische Orthodoxe Kerk in Nederland.

De plaquette, gemaakt door 'Veluwehof Natuursteen' uit Voorthuizen, maakt het eind vorig jaar geplaatste monument compleet. Die verving het oude gedenkteken, dat in slechte staat was.

Het monument herinnert aan 29 Servische soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in kamp Millingen bezweken aan de gevolgen van de Spaanse griep. Ook zijn zes paaltjes geplaatst met daartussen kettingen.

In drie legerjeeps uit de Tweede Wereldoorlog van Keep them Rolling Terschuur kwamen de belangrijkste betrokkenen in een stoet vanaf de Dorpskerk naar de begraafplaats. Fanfarekorps Tot Ons Genoegen liep onder stille trom voor de stoet uit en zorgde voor de muzikale omlijsting van de plechtigheid. De onthulling werd naast Bilbija Vojo bijgewoond door leden van de Servische regering en de Servische ambassade

Lees ook:Belgische herdenking Eerste Wereldoorlog in Harderwijk
Lees ook:Ook Spaanse griep sloeg toe in 1918
Lees ook:Graven slachtoffers Spaanse griep worden geruimd
Lees ook:De Spaanse griep
Lees ook:Kwam de Spaanse griep van 1918 uit Spanje? (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.