Belgische herdenking Eerste Wereldoorlog in Harderwijk

In Harderwijk wordt zaterdag 8 november het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Dat gebeurt op het Belgisch Militair Ereveld op de begraafplaats Oostergaarde. Hier liggen 349 Belgen begraven die tijdens hun verblijf in interneringskampen in en rond Harderwijk zijn overleden. De meeste overledenen waren slachtoffer van de Spaanse griep in 1918.

 

De herdenking wordt bijgewoond door kolonel P. Cecat namens de Belgische Defensiestaf, burgemeester J.C.G.M. Berends van Harderwijk en voorzitter F.E. Rondel van de afdeling West-Veluwe/Flevoland van de Bond van Wapenbroeders. Zij leggen kransen bij het centrale monument en het Belgische volkslied wordt gespeeld. De plechtigheid begint om 15.00 uur.

In België en ook in Groot-Brittannië wordt 11 november aangehouden als jaarlijkse bevrijdingsdag van zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is het negentig jaar geleden dat de Eerste of Grote Wereldoorlog tot een einde kwam.

Nadat België in september 1914 was overlopen door Duitse legers raakten 40.000 Belgische militairen ingesloten rond Antwerpen. Om aan krijgsgevangenschap te ontkomen weken zij uit, vaak met hun gezinnen, naar het neutraal gebleven Nederland. Ingevolge het internationale neutraliteitsverdrag van 1907 werden zij in ons land geïnterneerd in grote kampen in onder andere Harderwijk, Nunspeet en Amersfoort. In Harderwijk verbleven de militairen vier jaar in een barakkenkamp in de omgeving van de huidige Bouw- en Infrapark. Voor de gezinnen werden in de omgeving twee andere kampen ingericht. De ballingschap zou duren tot december 1918. De meeste overledenen waren slachtoffer van een epidemie van de Spaanse griep in 1918.

In 1963 zijn 349 Belgische militairen uit Harderwijk en de omliggende plaatsen die niet naar België zijn overgebracht bijeen op het Belgische Militaire ereveld op begraafplaats Oostergaarde in Harderwijk.

Lees ook:Mexicaanse griep eist tweede dode in België
Lees ook:Ook Spaanse griep sloeg toe in 1918
Lees ook:Het monster van 1918
Lees ook:De Spaanse griep in 1918 (deel 3)
Lees ook:De Spaanse griep in 1918 (deel 5)

Eén reactie op “Belgische herdenking Eerste Wereldoorlog in Harderwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.