Het monster van 1918

De Spaanse griep van 1918 is verantwoordelijk voor de grootste menselijke catastrofe ooit. Binnen de kortste keren dook het griepvirus overal ter wereld op en bleek niemand veilig. Nooit stierven zoveel mensen in zo’n kort tijdsbestek als toen.

In een paar maanden tijd overleden meer mensen aan het griepvirus dan er tijdens de hele Eerste Wereldoorlog aan soldaten sneuvelden op het slagveld. De oorlog kostte 9 à 10 miljoen militairen en 5 miljoen burgers het leven. De griep eiste ongeveer 50 miljoen mensenlevens en zaaide dood en verderf. Mensen stierven als vliegen. Het griepvirus doodde in 24 weken meer mensen – het dubbele zelfs – dan het Aids-virus in de afgelopen 24 jaar heeft gedood.

Toch is deze massamoordenaar van 1918 weinig bekend bij het grote publiek. Dat komt doordat er weinig aandacht aan wordt en is besteed.

De verschrikkingen van de Spaanse griep waren zo enorm dat tijdgenoten haar collectief uit het geheugen hebben gebannen. Bovendien eiste destijds de eindstrijd van de Eerste Wereldoorlog alle aandacht op. Over de slachtingen van deze oorlog bestaan uitgebreide verslagen. Tienduizenden boeken zijn erover geschreven. Over de Spaanse griep zijn slechts een handvol boeken uitgekomen – onbegrijpelijk.

De ziekte kon op twee manieren verlopen. Bij de eerste begon ze als een gewone griep met de bekende symptomen: rillingen, hoesten, hoge koorts, keel- en spierpijn. Maar na vier of vijf dagen vonden bacteriën hun weg naar de verzwakte longen. Patiënten kregen longontsteking die onbehandelbaar was en waaraan ze vaak overleden. Bij de tweede vorm werden mensen vrijwel direct doodziek. De longen liepen vol met vloeistof en konden daardoor niet genoeg zuurstof opnemen. Ademhalen werd zo steeds moeilijker en het gebrek aan zuurstof kleurde het bloed donkerblauw. Ook het gezicht en vooral de lippen werden donkerblauw van kleur, de voeten blauwzwart. Je hoestte bloed op en als het einde naderde, snakte je naar adem. De longen liepen zo vol met vocht dat het schuimende mengsel van bloed en speeksel je mond uitkwam. Na een paar dagen, soms al na een paar uur, overleed je. Je stierf maar in feite verdronk je. Vandaar dat verschrikkelijke verhalen de ronde deden over de griep.

Lees ook:In de greep van de griep
Lees ook:Hoogbejaarden gaan wereld redden van griepepidemie
Lees ook:Gereconstrueerde Spaanse griepvirus doodt apen en lijkt op H5N1
Lees ook:Griep golven
Lees ook:De Spaanse griep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.