‘Algehele vaccinatie Mexicaanse griep niet nodig’

De Gezondheidsraad vindt het op dit moment niet nodig de hele Nederlandse bevolking in te enten tegen de Mexicaanse griep.

De raad adviseert minister Ab Klink (Volksgezondheid) het vaccineren van een aantal (risico-)groepen. Dat betreft vijf tot zes miljoen Nederlanders.

Het gaat om iedereen die ook altijd de jaarlijkse griepprik krijgt aangeboden. Dat zijn mensen die door bijvoorbeeld een longaandoening meer risico lopen en 60-plussers.

Ook adviseert de raad vrouwen die minstens drie maanden in verwachting zijn in te enten, maar alleen als ze tot een medische risicogroep behoren.

Gezondheidszorg
Verder zou personeel uit de gezondheidszorg een prik moeten krijgen als het werkt met mensen uit bovengenoemde groepen.

Ten slotte moet er een prik komen voor gezinsleden en mantelzorgers van mensen die erg ziek kunnen worden door of mogelijk zelfs zouden kunnen sterven aan de griep.

Vaccins
Het kabinet heeft 34 miljoen vaccins aangeschaft. Daarmee kunnen alle Nederlanders twee keer ingeënt worden. Hoewel nu niet alle Nederlanders een prikje aangeboden krijgen, houdt minister Klink wel alle vaccins in voorraad en verkoopt hij ze niet door aan landen die minder hebben ingeslagen.

Hij wijst erop dat het de griep nu nog betrekkelijk goedaardig verloopt, maar het virus zou ook agressiever kunnen worden.

Ongerustheid
De Gezondheidsraad komt volgende maand nog met een vervolgadvies over de vaccinatie. Dan zouden er nog meer groepen voor inenting in aanmerking kunnen komen.

Ook buigt het kabinet zich nog over de vraag in hoeverre mensen die nu geen voorrang hebben, toch ingeënt kunnen worden. Klink zei gevoelig te zijn voor mensen die dit uit ongerustheid toch graag willen.

Verwacht
”Het is volgens onze verwachting dat medewerkers in de gezondheidszorg op het prioriteitenlijstje komen voor vaccinatie tegen de Mexicaanse griep”, reageert een woordvoerster van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op het voorstel.

De NVZ zegt het goed te vinden dat er prioriteitsgroepen worden gevormd. ”Patiënten worden zo beschermd tegen een eventuele besmetting.”

Ouderen
De ouderenbond ANBO is verbaasd dat 60-plussers als eersten worden gevaccineerd. Eerder leken senioren niet als eersten aan de beurt te komen, omdat zij al een soort afweer hebben tegen deze griep. Mogelijk zijn zij eerder in aanraking geweest met een vergelijkbaar virus.

De bond verwacht dat senioren massaal gebruik gaan maken van de vaccinatie. Dat zei een woordvoerder maandag.

Griepprik
Het lijkt de ANBO goed om de vaccinatie te combineren met de jaarlijkse griepprik. Dan hoeven ouderen die slecht ter been zijn of om andere redenen minder mobiel zijn, niet twee maal op pad.

Politie
Het is niet verstandig dat agenten niet bij de eerste groep horen die wordt ingeënt. Voorkomen moet worden dat veel agenten uitvallen, omdat anders de veiligheid in het geding komt, zo reageerde voorzitter Gerrit van der Kamp van politievakbond ACP.

De bond drong er eerder deze maand op aan dat politiemensen voorrang zouden krijgen. Het advies van de Gezondheidsraad maandag overvalt hem. Volgens Van der Kamp hebben de deskundigen heel erg geredeneerd vanuit de gezondheidszorg.

Lees ook:Rumoer rond griepprikken
Lees ook:Klink sluit afstaan griepvaccins niet uit
Lees ook:Artsen mogen niet te veel prikken
Lees ook:ANBO verbaast over voorrang vaccinatie griep
Lees ook:Griep doodt jaarlijks meer dan 40.000 Europeanen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.