Virusremmers

Bij het uitbreken van een pandemie is de beschikbaarheid van voldoende antivirale middelen van levensbelang.

In 1997 ontdekte een Amerikaans biotechnologiebedrijf een antivirale stof, oseltamivir genoemd, dat met een pil kan worden ingenomen. Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche werd uitgekozen om het te produceren en te verkopen. In 2002 kwam dit middel onder de merknaam Tamiflu op de markt.

Tamiflu verkort de duur en ernst van de ziekte, maar beschermt niet blijvend, zoals een vaccin dat wel doet. Het blokkeert de neuraminidase en remt de groei van het virus. Daardoor wordt het besmettingsgevaar ook minder evenals de kans op longontsteking. Het middel moet echter wel binnen 24 tot 48 uur worden ingenomen nadat de eerste symptomen van griep zich hebben geopenbaard, zoals: plotselinge koorts, hoofdpijn, spierpijn en keelpijn. Vaak echter worden antivirale middelen pas ingenomen als de symptomen van influenza duidelijk zijn. Ze hebben dan slechts een beperkt effect.

Dat is de reden waarom wetenschappers vraagtekens zetten bij het gebruik van Tamiflu. Bovendien vrezen zij dat met het toegenomen gebruik van deze virusremmer ook de resistentie tegen het middel groter wordt.

Antivirale middelen zullen in het begin van een pandemie als enig beschikbaar middel een levensreddende rol spelen, omdat vaccin pas na enkele maanden beschikbaar zal zijn. De WHO heeft een paar jaar geleden alle landen geadviseerd voor een kwart van haar bevolking Tamiflu in te slaan. Tientallen landen hebben dan ook honderden miljoenen doses besteld om zich te wapenen.

Nederland heeft destijds –  op advies van de Gezondheidsraad – vijf miljoen doses Tamiflu ingeslagen.

 

 

Lees ook:Antivirale middelen bij griep spaarzaam gebruiken
Lees ook:Griepmiddel heeft veel bijwerkingen
Lees ook:Amerikanen waarschuwen voor virusremmer Tamiflu
Lees ook:Nieuwe richtlijn bij grieppandemie
Lees ook:Tamiflu

2 reacties op “Virusremmers

  1. gerard

    Waarom eeen virusremmer(Tamiflu) ingezet en geen
    viruskillers zoals antibiotica. Is dit een kwes-
    tie van marktverovering door een ander chemisch
    bedrijf? De antibiotica hebben goed gewerkt en doen dat nog steeds.

      /   Beantwoorden  / 
    1. J

      Omdat te vaak antibiotica ongevoeligheid voor antibiotica in je lijf geeft!! Is inmiddels in Belgie, bij kinderen vooral, een probleem; ze krijgen bij elk iets te snel een antibiotica kuur voorgeschreven waardoor deze kinderen op een bepaald moment niet meer te genezen zijn met antibiotica. Trouwens, Tamiflu moet ook niet automatisch gebruikt worden als iemand H1N1 blijkt te hebben. Inmiddels is gebleken dat veel mensen in de US genezen van dit type virus ZONDER Tamiflu. Het voordeel bij gebruik van dit medicijn is dat je minder besmettelijk bent voor je omgeving en je bent een dag of 2 minder lang ziek. Maar ook dit medicijn heeft onprettige bijwerkingen………..
      Voor iedereen die dit leest; de werkelijke besmettingen met dit virus is een heel stuk hoger; veel mensen die dit virus hebben, gaan niet naar de arts omdat de klachten niet erna zijn! Dat moeten we eens over nadenken…….

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.