Indonesië meldt doden door vogelgriep niet meer

In Indonesië overleed vorige maand een 15-jarig meisje aan vogelgriep. Ze was het 109e slachtoffer van de ziekte in het land, maar anders dan gewoonlijk maakte de overheid geen melding van het sterfgeval. De regering wil het beeld dat in het buitenland van Indonesië bestaat verbeteren en heeft daarom besloten niet meer elk apart sterfgeval door vogelgriep wereldkundig te maken.

"Wat hebben we er aan om melding te maken van die sterfgevallen?", zei minister van volksgezondheid Siti Fadila Supari donderdag, na desgevraagd te hebben bevestigd dat op 14 mei een meisje uit Jakarta aan de ziekte overleed.

De regering placht sterfgevallen door vogelgriep per e-mail wereldkundig te maken, maar dat gebeurt al een paar maanden niet meer. Berichten over sterfgevallen stonden de laatste tijd ergens verstopt op de website van het ministerie van volksgezondheid, maar ook daar zijn ze voortaan dus niet meer te vinden.

Suparu wil de nadruk meer leggen op successen die haar land heeft geboekt in de strijd tegen vogelgriep. Zo wees ze er donderdag op dat tot nu toe dit jaar achttien mensen de ziekte hebben opgelopen. In de eerste zes maanden van vorig jaar waren dat er 27 en in dezelfde periode in 2006 35. De minister schrijft de daling toe aan verbeterd toezicht en de grotere kennis over vogelgriep bij het publiek.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) uitte in maart nog kritiek op Indonesië, omdat het land er niet in slaagt de ziekte onder pluimvee afdoende te bestrijden. In 31 van de 33 provincies komt het ook voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 nog voor bij pluimvee en zolang dat niet minder wordt zullen er mensen aan de ziekte blijven overlijden, aldus de FAO.

 

Bron: De Pers

Lees ook:Vier doden vogelgriep in Indonesië
Lees ook:Jongen aan vogelgriep overleden in Indonesië
Lees ook:Eerste dode in Laos door vogelgriep
Lees ook:Indonesiër bezwijkt aan vogelgriep
Lees ook:Weer Indonesiër overleden aan vogelgriep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.