Vijf vragen over de Mexicaanse griep

1) Is de Mexicaanse griep nu mild of niet?

De griep wordt tot nu toe mild genoemd omdat wordt gekeken naar het percentage zieken dat aan de griep overlijdt. Aan de gewone wintergriep overlijden jaarlijks wereldwijd 250 duizend tot 500 duizend mensen.

Aan de Mexicaanse griep zijn tot nu toe ruim 6.000 mensen overleden, al is dat wel een forse onderschatting. Alleen de sterfgevallen waarbij in een laboratorium het griepvirus als veroorzaker is vastgesteld, worden momenteel geteld.

Opvallend is wel dat de risicogroepen voor ernstige ziekte en sterfte heel anders zijn: aan de seizoensgriep overlijden vooral mensen met een zwak afweersysteem zoals ouderen, terwijl het bij de Mexicaanse griep in 40 procent van de gevallen om gezonde jonge mensen gaat. Daar zitten ook kinderen bij.

2) Als de griep zo mild is, waar maken we ons dan druk over?

De griep kan een venijnige en potentieel levensbedreigende ziekte zijn. In de Westerse wereld overlijden jaarlijks meer mensen aan de griep dan aan verkeersongevallen.

De tweede griepgolf, die het Noordelijk halfrond nu treft, kan bovendien veel heftiger zijn dan de eerste golf, die dit voorjaar optrad. Dat hebben we ook gezien bij de Spaanse grieppandemie van 1918. Bovendien bestaat de kans dat het virus verandert en veel gevaarlijker wordt.

3) Hoe lang ben je besmettelijk?

Je bent al besmettelijk 24 uur voor de eerste griepverschijnselen. Daarna ben je maximaal 7 dagen besmettelijk, ook als de koorts al weg is. Deskundigen vermoeden dat de besmettelijkheid ophoudt als het hoesten is gestopt. Je kunt het virus ook overdragen als je niet ziek bent geweest.

1 op de 4 mensen die in aanraking komen met een grieppatiënt wordt zelf ziek. Gemiddeld vindt 30 tot 40 procent van de besmettingen plaats in gezinsverband, 20 procent gebeurt op scholen.

Uit statistische berekeningen blijkt dat elke grieppatiënt gemiddeld 1.3 tot 2.1 mensen ziek maakt. Een ziek kind maakt gemiddeld 2.4 andere kinderen ziek.

4) Zijn de vaccins veilig voor zwangere vrouwen?

Volgens de Gezondheidsraad gaat het om een ‘theoretisch risico’ dat door deskundigen als laag wordt ingeschat en vooral speelt in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Dat is de meest kwetsbare fase omdat dan de organen van het kind worden aangelegd. Daarom luidt het advies om zwangere vrouwen pas vanaf het tweede trimester in te enten.

De ervaringen met de pandemische vaccins bij zwangeren zijn beperkt. Er zijn al zwangeren mee ingeënt maar die groep is nog klein. Amerikaans onderzoek onder enkele tientallen gezonde zwangere vrouwen toont aan dat zij probleemloos voldoende immuunrespons opbouwen.

Van de afzonderlijke ingrediënten van de huidige vaccins is bovendien bekend dat zij voor zwangeren geen risico opleveren. In een aantal Europese landen worden vrouwen ingeënt tegen de seizoensgriep en daar zijn geen problemen bekend.

Dierstudies naar het effect van vaccins met en zonder adjuvanten hebben geen enkel schadelijk effect aangetoond op de vruchtbaarheid, zwangerschap, ontwikkeling van het embryo en de ontwikkeling van de pasgeboren baby.

Een internationale adviesgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat alle geregistreerde vaccins bij zwangeren kunnen worden gebruikt.

Zelfs hoogzwangere vrouwen kunnen worden ingeënt. De tweede vaccinatie kan desnoods na de bevalling plaatsvinden.

5) Hoe kunnen baby’s worden beschermd?

De Gezondheidsraad adviseert om de leden van ieder gezin met een baby tot 6 maanden te laten inenten. Op die manier wordt de kans op blootstelling aan het virus verminderd. Baby’s tot 6 maanden zijn zeer vatbaar, maar ze worden niet gevaccineerd omdat de vaccins niet zijn getest bij zulke jonge baby’s. Bovendien is hun immuunsysteem nog in ontwikkeling.

Ze zijn wel tijdelijk beschermd als hun moeder zich tijdens de zwangerschap heeft laten vaccineren: de afweerstoffen van de moeder worden dan doorgegeven. Als de moeder is gevaccineerd, biedt ook borstvoeding bescherming.

Bron: De Volkskrant

Lees ook:Aparte richtlijn tamiflu voor zwangere vrouwen
Lees ook:Mexicaanse griep en zwangerschap
Lees ook:Grote onduidelijkheid over griepprik zwangeren
Lees ook:Griepvirus eist tol bij zwangeren
Lees ook:Twijfels zwangeren om griepvaccin

2 reacties op “Vijf vragen over de Mexicaanse griep

  1. Iem

    Iedereen weet dat de krant de meeste leugens verspreid.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ron

    Beste mensen

    De helft van de verpleegkundigen gaat laat zich terecht niet vaccineren tegen de Mexicaanse griep, een kwart weet het nog niet.
    Het is namelijk een feit dat over de bijwerkingen van het vaccin vooral op langere termijn te weinig bekend is,
    Als de overheid zegt dat dit niet zo is en het vaccin is veilig dan is dat geen wetenschappelijk feit maar een aanname die niet gebaseerd is op onderzoek naar de lange termijn effecten.
    Kijkt u goed naar welke informatie u de komende tijd tot u neemt.
    Minister Klink wil dat deskundigen en andere medewerkers van de overheid zich actief in de discussies op het Internet mengen, u bent gewaarschuwd voor misleidende informatie.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.