Brussel maant tot solidariteit bij griepvaccin

Brussel roept Nederland en enkele andere landen op tot solidariteit bij de vaccins tegen Mexicaanse griep. Nederland behoort tot een klein groepje van zeven EU-landen dat bij fabrikanten al miljoenen doses heeft besteld voor het geval er een vaccin komt.


,,Alle landen, ongeacht of ze nu zulke vooraankopen hebben gedaan of niet, moeten solidair zijn met elkaar”, zei EU-commissaris Andoulla Vassiliou (Gezondheid) dinsdag.

Onzeker is nog welke bevolkingsgroepen het vaccin als eerste krijgen. Ministers van Volksgezondheid gaan daar volgende maand in Zweden prioriteiten voor uitdokteren. ,,De voorrangsgroepen hoeven niet per se dezelfde te zijn als bij de gewone griepprik”, zei de EU-commissaris. Zij denkt aan voorrang voor een groep mensen met onmisbare diensten (circa 5 procent van de Europese bevolking, ofwel 25 miljoen mensen) en een groep ouderen en zwakkeren (circa 30 procent van de bevolking, ofwel 150 miljoen burgers).

De Mexicaanse griep heeft wereldwijd inmiddels 139 levens geëist. In de EU, Noorwegen, Zwitserland en IJsland was het aantal besmettingen maandag opgelopen tot bijna 1200 gevallen, waarvan twintig in Nederland.

Lees ook:Vaccins Mexicaanse griep pas in januari beschikbaar
Lees ook:Griepvaccin
Lees ook:‘Niet klaar voor epidemie’
Lees ook:Mexicaanse griep besmet vooral jongeren
Lees ook:Vaccin tegen Mexicaanse griep ernstig vertraagd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.