Griepgolf in Nederland

Een griepgolf krijgt Nederland met de dag meer in zijn greep. Vanuit het zuiden trekt de golf momenteel over het land. Officieel is nog geen sprake van een epidemie, maar het aantal mensen met griepachtige verschijnselen is op dit moment zo hoog dat experts er van uitgaan dat dit slechts een kwestie van tijd is. Resultaten van de Grote Griepmeting, een constante peiling waar ruim 17.000 Nederlanders aan meewerken, tonen aan dat vorige week ruim 1 procent van de ondervraagden grieperig was. „Dat is zo´n 40% meer dan de week ervoor en daarvoor was het nog minder. De stijging zit er dus sterk in nu," zegt Carl Koppeschaar van de Grote Griepmeting.

 

De formele melding van een epidemie gebeurt door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel), dat daarvoor minstens 60 griepmeldingen nodig heeft op 100.000 inwoners. Volgens de laatste Nivelgegevens zitten we nu op 40 griepgevallen per 100.000. Koppeschaar: „Dat is dus een stuk minder dan uit onze gegevens blijkt.

Maar het Nivel werkt met de de gegevens van een zestigtal huisartsenposten en lang niet iedereen met griep meldt zich bij de huisarts. Het Nivel loopt door de wijze van rapporteren ook altijd zo´n 4 tot 11 dagen achter. Onze metingen komen rechtstreeks binnen via internet. Wij kunnen dus wat eerder roepen dat er een epidemie op komst is. Op dit moment zou ik zelfs al durven zeggen dat die epidemie er al is."

Reden te meer om aan te nemen dat de griep ons de komende dagen nog wat harder gaat treffen, is de carnavalsperiode in het zuiden van het land. Koppeschaar: „Een jaarlijks terugkerend verschijnsel is de carnavalsgriep. Doordat je minder slaapt en minder gezond eet en drinkt, vermindert je weerstand direct. Waart dan in deze periode van het jaar ook nog het influenzavirus rond, dan versterkt dat zonder meer de kans op griep."

Volgens Koppeschaar speelt daarnaast ook een rol dat slechts 20% van de Nederlandse bevolking een griepprik heeft gehad. „Het heeft geen zin daar voor deze golf nu nog massaal mee te beginnen, áls er al genoeg vaccins voor handen zouden zijn. Maar mensen doen in het algemeen veel te lichtvaardig over de gevaren van griep. En dan heb ik het nog helemaal niet over pandemie-achtige situaties zoals vorige eeuw met de Spaanse griep."

In België is trouwens sinds afgelopen woensdag al officieel sprake van een epidemie. Daar is vastgesteld dat meer dan 6% van het huisartsbezoek te maken had met griepklachten. Ook in Zwitserland. Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Portugal is sprake van griepgolven.

Bron: De Spits

Zie ook:
- http://www.degrotegriepmeting.nl

- www.nivel.nl: dossier griep

Lees ook:Griepepidemie in Oost- en West-Nederland
Lees ook:Nederland verlost van griepgolf
Lees ook:Nederland griept een beetje
Lees ook:Nog bijna geen griep in Nederland
Lees ook:Milde griepepidemie in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.