Indonesië vertikt monsters vogelgriep aan WHO te geven

Indonesië weigert monsters van het vogelgriepvirus H5N1 aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) af te staan. Indonesië wil eerst een wettelijk bindende overeenkomst waarin de WHO belooft dat het virus niet wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een duur vaccin tegen de voor mensen dodelijke vogelgriep.

 

Minister van gezondheidszorg Siti Fadilah Supari hoopt dat de overeenkomst kan worden opgesteld bij een conferentie over vogelgriep in Jakarta, eind maart. De brief die zij eind vorige maand kreeg van WHO-directeur Margaret Chan met de belofte dat de WHO geen monsters aan medicijnfabrikanten levert is niet genoeg.

Indonesië wil niet dat grote medicijnfabrikanten met behulp van door het land geleverde monsters een vogelgriepvaccin ontwikkelen dat onbetaalbaar is voor ontwikkelingslanden.

Vorige maand stopte Indonesië de levering van H5N1-monsters aan de WHO, omdat deze die beschikbaar stelde aan medicijnfabrikanten. Daarna sloten Indonesië en de Amerikaanse medicijnfabrikant Baxter Healthcare Group een contract voor de ontwikkeling van een (betaalbaar) vogelgriepvaccin voor de Indonesische markt.

Lees ook:Indonesië en WHO lossen conflict H5N1-monsters op
Lees ook:Indonesië weigert monsters vogelgriep aan WHO
Lees ook:Vogelgriep: Aziatische landen in contramine
Lees ook:Indonesië levert weer monsters vogelgriep aan WHO
Lees ook:Indonesië houdt monsters vogelgriep voor zich

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.