Indonesië en WHO lossen conflict H5N1-monsters op

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgt waarschijnlijk binnenkort weer H5N1 monsters van Indonesië. De Indonesische minister van volksgezondheid Siti Fadilah Supari verwacht een brief van WHO-directeur Magaret Chan met de belofte dat de WHO de monsters niet aan medicijnfabrikanten levert. Als die belofte gedaan is, zal Indonesië weer monsters naar de WHO sturen, aldus Supari.

 

Indonesië, waar wereldwijd de meeste mensen aan vogelgriep zijn overleden, wil niet dat grote medicijnfabrikanten met behulp van hun monsters een vogelgriepvaccin ontwikkelen dat te duur is voor ontwikkelingslanden. Vorige maand staakte het daarom de levering van H5N1-monsters aan de WHO, omdat deze die beschikbaar stelde aan medicijnfabrikanten. Kort daarna sloten Indonesië en de Amerikaanse medicijnfabrikant Baxter Healthcare Group een contract voor de ontwikkeling van een (betaalbaar) vogelgriepvaccin voor de Indonesische markt. Een aantal andere arme landen probeert ook zelf een vaccin te ontwikkelen.

"We willen het systeem zodanig veranderen dat derdewereldlanden niet telkens het slachtoffer zijn van ontwikkelde landen. Dat is in het belang van de mensheid, niet alleen dat van Indonesië", zei Supari.

China maakte donderdag melding van een nieuw geval van vogelgriep. Het betreft een 44-jarige boer uit de kustprovincie Fujian, bij wie de ziekte op 18 februari werd vastgesteld. Het laatste geval deed zich vijf weken geleden voor in de oostelijke provincie Anhui, bij een boer die inmiddels is hersteld.

 

Lees ook:Indonesië vertikt monsters vogelgriep aan WHO te geven
Lees ook:Indonesië weigert monsters vogelgriep aan WHO
Lees ook:Indonesië levert weer monsters vogelgriep aan WHO
Lees ook:Vogelgriep: Aziatische landen in contramine
Lees ook:Indonesië houdt monsters vogelgriep voor zich

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.