Griepprik ook misschien voor jongeren

Het is niet uitgesloten dat het kabinet besluit ook jongeren of bijvoorbeeld baby’s en peuters alsnog te laten inenten tegen de Mexicaanse griep. Een woordvoerder van minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft dat zaterdag bevestigd.


De minister heeft afgelopen maandag de Gezondheidsraad en het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) gevraagd te onderzoeken of er nog nieuwe risicogroepen moeten worden aangewezen, zodat die ook een preventieve prik kunnen krijgen tegen de griep.

Die vraag is actueel geworden nu vrijdag een gezond Nederlands meisje van veertien jaar aan de Mexicaanse griep is bezweken. Volgens de woordvoerder zijn de Gezondheidsraad en het CIb zelfstandig en nemen ze hun eigen beslissingen. Hun advies aan de minister wordt half november verwacht.

Begemann

Ook jeugdarts Marianne Begemann pleit in het blad Medisch Contact van deze week Juist kleine kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar te vaccineren .

De arts vindt dat juist jeugdartsen de aangewezen personen zijn om te signaleren of de kinderen gevaar lopen door de griep.

Zij begeleiden de kinderen immers intensief via de consultatiebureaus. Zij zouden volgens haar ook degenen moeten zijn die de vaccins daadwerkelijk toedienen.

Weerstand

Juist de baby’s en de peuters lopen volgens haar grote kans op de griep. Ze hebben nog weinig weerstand en kunnen besmettelijke ziekten snel oppikken door het intensieve lichaamscontact dat ze hebben met anderen.

Volgens de jeugdarts kunnen de kinderen de griep ook weer gemakkelijk doorgeven aan hun ouders en bijvoorbeeld grootouders. De groep is naar haar mening tot nu toe te veel over het hoofd gezien.

Risicogroepen

Ze vraagt zich in het artikel af waarom de overheid huisartsen zo’n belangrijke rol heeft gegeven in het signaleren van de Mexicaanse griep en bij de inenting van de risicogroepen, die binnen enkele weken begint.

Bij de kleintjes zouden de jeugdartsen die rol op zich kunnen nemen, vindt ze.

Lees ook:Kinderen kunnen ook prik halen tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Advies: griepprik ook voor mensen boven de 60
Lees ook:Pauw & Witteman blundert over Mexicaanse griep
Lees ook:Ab Osterhaus: kinderen inenten tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Kinderen tegen Mexicaanse griepprik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.