Nieuwe WHO-baas waarschuwt voor vogelgriep

 

De Chinese vogelgriepexperte Margaret Chan staat sinds deze week aan het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie. En ze trekt meteen aan de alarmbel. Volgens Chan is het oprukken van de vogelgriep een tijdlang gestuit, maar is er nu nieuwe reden tot bezorgdheid, zeker in de armste landen. Het aantal gevallen is de jongste weken sterk toegenomen.  

Bepaald ongerust is Chan naar eigen zeggen over een nieuwe uitbraak van de ziekte in Vietnam, waar zich al een jaar geen nieuwe gevallen meer hadden voorgedaan.

 

De nieuwe WHO-voorzitster meent dan ook dat landen die het niet nauw nemen met de gezondheidscontrole van het gevogelte of niet meewerken aan de wereldwijde inspanningen om een vaccin te vinden, hard moeten worden aangepakt. Volgens Chan zal haar Chinese afkomst haar helpen om ook Peking achter deze inzichten te scharen.

 

"De volgende pandemie zal, als ze zich voordoet, bijzonder verwoestend zijn", waarschuwt Chan. "We zijn erg bezorgd over de mogelijkheid van een globale epidemie". Met name landen met zwakke gezondheidsstructuren, landen die ook al geteisterd worden door hiv/aids, zijn bijzonder kwetsbaar. En nog: "Ik wil beoordeeld worden op het effect van ons werk op de gezondheidstoestand van twee groepen: vrouwen en de mensen uit Afrika".

 

Het zwarte continent gaat gebukt onder armoede, oorlog en aids. Als daar in die omstandigheden ook nog vogelgriep bij komt, dan wordt de ravage niet te overzien, waarschuwen experts.

 

Bron: De Morgen

Zie ook:

- Vogelpestexpert topvrouw WHO

Lees ook:Vogelpestexpert topvrouw WHO
Lees ook:Wetenschappers maken van WHO machtmachine
Lees ook:Verdere verspreiding griep onvermijdelijk
Lees ook:‘Mexicaanse griep nog niet op hoogtepunt’
Lees ook:Vogelgriep steeds vervaarlijker

2 reacties op “Nieuwe WHO-baas waarschuwt voor vogelgriep

  1. trijnie

    Als ik het bericht van de nieuwe who topvrouw lees, Is het net of er alleen in de arme landen slachtoffers zullen vallen tijdens een pandemie.
    Maar wij hebben hier toch ook geen medicijnen en geen weerstand tegen de vogelgriep
    Hoe kunnen ze dan zeggen dat er in die landen meer slachtoffers gaan vallen?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jos

    Als je al ondervoed bent en uitgeteerd door bv. TBC of malaria, kan een flinke griep het laatste zetje geven. Tijdens de pandemie van 1918 stierf in India 10% van de bevolking, in Denemarken 0,2%. En toen waren die Denen nog lang zo gezond en doorvoed niet als nu.
    De meeste sterfgevallen in Nederland waren in gebieden die toen achter waren gebleven bij de rest van het land, zoals delen van Drenthe.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.