Vogelgriep steeds vervaarlijker

 

Het vogelgriepvirus is bezig aan een opmars. In Indonesië heeft het dodelijke virus de afgelopen weken al enkele dodelijke slachtoffers geëist en liggen op dit moment drie, waarschijnlijk met H5N1 besmette, patiënten in kritieke toestand in het ziekenhuis.

 

 

Twee van hen liggen in het Kariadi ziekenhuis in Semarang op Centraal Java. De twee patiënten, Mustofa een man van 51 en Suripah een vrouw van 26 jaar verblijven al sinds zondag op de intensive care. De derde Putri genaamd is een baby van 22 maanden die sinds zaterdag met hoge koorts en ademhalingsmoeilijkheden ligt in het Wahidin Sudirohusodo ziekenhuis in Makassar, Zuid-Sulawesi.

Gisteren werd ook bekend dat er in het zuidoosten van Hongarije 5 ganzen zijn gestorven waarvan vermoed wordt dat ze overleden zijn aan H5N1en die nu getest worden op vogelgriep.

In Nigeria heeft ook weer een uitbraak plaatsgevonden van H5N1 in Kano in het noorden van Nigeria.

Gisteren zei de nieuwe WHO-voorzitster, de Chinese vogelgriepexpert Margaret Chan, dat het nog jaren zal duren voordat het vogelgriepvirus uitgebannen zal zijn. En zolang het vogelgriepvirus bij kippen voorkomt, blijft de dreiging van een grieppandemie bij mensen voortduren.

Lees ook:Opnieuw vogelgriep in Hongarije
Lees ook:Vogelgriep treft Europa
Lees ook:Vogelgriep doodt twee Indonesische vrouwen
Lees ook:Nieuwe opmars vogelgriep in Azië en Afrika
Lees ook:Uitbraken vogelgriep vooral veroorzaakt door handel

15 reacties op “Vogelgriep steeds vervaarlijker

  1. Jos

    Net als vorig jaar neemt het aantal gevallen van vogelgriep bij mens en dier toe bij het invallen van de winter. Dat verklaart de zgn. opmars. De conclusie dat het vogelgriepvirus steeds gevaarlijker wordt, vloeit niet voort uit de feiten. In de journalistiek, zeker in slechte kranten en op internet, is het heel gewoon dat de kop en de inhoud van een artikel met elkaar in strijd zijn. Sensationalisme noem je dat.

      /   Beantwoorden  / 
  2. trijnie

    Ik hoop dat je gelijk hebt en dat het door de winter komt. Ik vind de berichten heel eng

      /   Beantwoorden  / 
  3. tan06tan06

    http://www.hpa.org.uk/infections/topics_az/influenza/avian/situation_update.htm

    Jos, hoe kun je het zo beweren?
    De cijfers in bovenstaande url zijn weliswaar van Internet, maar komen overeen met de WHO getallen etc. Er bestaan natuurlijk wel slordige media, maar een voordeel van dit soort blogs is, dat je fouten kunt corrigeren.

    Even op een rijtje:
    in 2003 4 zieken, waarvan 4 dood
    in 2004 46 zieken, waarvan 32 dood
    in 2005 97 zieken, waarvan 42 dood
    in 2006 116 zieken, waarvan 80 dood

    Nou, als daar geen oplopende lijn in zit dan mag ik een kip zonder kop genoemd worden.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Jos

    Jij wijst op een oplopende lijn met een stijgende cfr. Als je daaruit concludeert dat her virus gevaarlijker is geworden, is dat juist, maar hierover gaat het bericht niet. Jij voert feiten aan en trekt hieruit een conclusie. Dat is juist. Dat zou de blogschrijver ook moeten doen. Hij is daartoe niet verplicht hoewel al die blogschrijvers een hoop onzin op het internet zetten. Ik het neem het de journalisten wel kwalijk. Al met al wordt er een hoop onzin over H5N1 geschreven. Waar het echt om gaat, geld investeren in de effectieve productie van een vaccin, daar hoor ik niemand over. Zitten we nog steeds vast aan een ouderwetse productiemethode met eieren van een halve eeuw geleden. Amerikanen wordt aangeraden om je hele huis vol te zetten met levensmiddelen in plaats van een paar procent meer belasting te gaan betalen. Dom en onlogisch.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Eric

    Jos, waar staat mijn conclusie dat het vogelgriepvirus steeds gevaarlijker wordt?

      /   Beantwoorden  / 
  6. Jos

    Sorry, ik moet eens ophouden met mijn -5,5 zonder van de PC te lezen. Maar goed: vervaarlijker betekent angstaanjagender. Hoe moet ik uit jouw artikel concluderen dat de vervaarlijkheid van het virus toeneemt? Overigens is het niet de conclusie maar de kop die m.i. niet in overeenstemming is met de lading. Een kop als “virus slaat weer toe” klopt wel maar is niet zo spannend. Ik erken dat het beetje gezeik is maar ik verzet mij heftig tegen de inflatie in de media inzake H5N1.

      /   Beantwoorden  / 
  7. tan06

    Ik waardeer kritische geluiden en ook tegen geklets over H5N1. Ongefundeerd beangstigende berichten over eventuele risico’s komen voor, alsook onjuiste terminologie en verwarrende, onjuiste informatie over vaccins, virusremmers en andere commerciële anti-griep maatregelen.
    De tegenhanger is, zoals uit bovenstaande uitwisseling moge blijken, de valse geruststelling die wordt afgeleid uit berichten die weliswaar kritisch zijn, maar die de nietsvermoedende lezer toch op het verkeerde been zetten. Trijnie had er last van en eerlijk gezegd ik ook. Het is hier geen cursus tekstverwerken.
    Zo wordt ‘vervaarlijker’ door velen opgevat als ‘gevaarlijker’ (ik had er eigenlijk niet eens op gelet, want ik ga meteen door met de inhoud); dat een opmars kan worden verklaard door het invallen van de winter is gedeeltelijk juist, maar gaat helemaal voorbij aan de opmars door de jaren heen. En is daarmee suggestief in de richting van valse geruststelling.
    Vandaar dat ik dat dan even met wat ‘harde feiten’ aanvulde.

    Verder ben ik van mening, dat het wenselijk is om nu al bezig te zijn met het voorbereiden van een vaccin tegen H5N1 (en ook al H6N1, publicaties zijn wel op PubMed te vinden), om verschillende redenen.
    Wanneer een pandemie losbreekt kan niemand ingeënt zijn, want dat is juist waar alles om draait: het virus heeft dan pas een besmettelijke variant van de huidige H5N1 verschijningsvorm gekregen en pas wanneer die besmettelijke mutant bekend wordt (na analyse) en die vorm wordt geïsoleerd, dan kan die worden gebruikt om er een vaccin mee, en tegen, te kweken. Dus dat vaccin is met de tijdrovende technieken van nu te laat beschikbaar. Zowel de technieken kunnen worden gemoderniseerd (andere soorten kweekmedium; in laboratoria al sleutelen aan een H5N1 variant om iets te maken wat een basisvorm van H5N1 heeft die mogelijk een soort van cross-over bescherming kan bieden bij alle varianten die zouden kunnen ontstaan), als de productielijnen kunnen vooraf worden neergezet. Stel Solvay moet nog gebouwen gaan neerzetten om alle broedlijnen en verpakkingslijnen in onder te brengen, om heel Europa van vaccinvloeistof te kunnen voorzien; dat zou verspilde tijd zijn. Alleen zal welke farmaceutische fabriek dan ook geen financiële risico’s willen lopen om, zoals in 1976 in de VS, enorm veel in vaccins te investeren terwijl er mogelijk nooit iets van nodig blijkt te zijn.
    De overheid moet daarom niet alleen virusremmers inslaan, maar ook voldoende geld in vaccinontwikkeling steken. Zodat er ‘voorbereidingen’ worden getroffen (voor een ongewisse pandemie) en mocht er een pandemie uitbreken, dan kan er meer en goedkoper worden geleverd.

    Tegenover dat alles staat weer het risico, dat vaccinatie het virus de gelegenheid geeft om verder te muteren tot wie weet wat.
    In pluimvee in Zuid-Oost Azië blijkt dat wel aan de gang te zijn. En symptoomvrije kippen die wel kunnen besmetten vind ik ook niet zo best.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Dirk

    Jos ik ben het met je eens. Dit griepblog staat en valt met bangmakerij. Maar dat mag je niet zeggen natuurlijk.

      /   Beantwoorden  / 
  9. trijnie

    `Hier ben ik het dus helemaal niet mee eens1
    Iedereen steekt z`n kop in het zand en denkt dat het wel mee zal vallen. Die mensen kunnen nog wel eens heel bedrogen uitkomen!

      /   Beantwoorden  / 
  10. Dirk

    Als ik naar je lijstje kijk Tan, dan kan ik alleen maar concluderen dat het aantal gemelde doden relatief aan het aantal gemelde incidenties alleen maar is afgenomen. Alleen 2006 vormt hierop een uitzondering daar is het relatief vergeleken met de 2 voorgaande jaren weer wat toegenomen. Maar wat zegt dat nu? Helemaal niets! Er is geen enkele zekerheid dat deze cijfers kloppen. Statisieken en zeker gezondheidsstatistieken zijn in Azie volstrekt onbetrouwbaar net zoals de diagnosestellingen.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Dirk

    Trijnie, Moeten we ons werkelijk over alles zorgen maken wat met een extreem minimale kans ooit zou kunnen gebeuren. Als je dat doet is de kans dat je aan een stressziekte overlijd vele malen groter. Ik volg al vele jaren dierziekten en zoönoses met veel belangstelling. Niet in de laatste plaats omdat ik door een dergelijke zoönose bijna naar de eeuwige jachtvelden was gegaan.
    Tot op heden is in relatie met pluimveeziekten nog nooit vastgesteld dat de relatie pluimvee en mens hoe dan ook tot een nieuwe mensziekte heeft geleid. Er zijn zelfs onderzoeken die vaststellen dat het ontstaan van een mensengriep op basis van een pluimveegriep praktisch onmogelijk is.
    Het enige waar men naar zoekt is een vacin dat toegepast kan worden om de overgang van vogelgriep naar de mens, als zoönose dus, te voorkomen. Op zich een nuttige zaak.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Jos

    Er zal heus ooit wel weer een grieppandemie komen. Net als in 1957 en 1968. En een pandemie in 1977 die je geen pandemie mag noemen omdat er alleen kinderen aan stierven. Dit soort pandemieën is alleen wetenschappers opgevallen. Of kennen jullie iemand die gestorven is aan de Aziatische, Hongkonggriep of de Russische griep? De Spaanse griep was een beroerde griep, maar wel in een heel andere tijd. Misschien kan zoiets weer gebeuren, misschien ook niet. Maar dat er miljarden doden zullen vallen, is net zo uit de lucht gegrepen dan wanneer je zegt dat er nooit weer een pandemie komt. En inderdaad, ik hecht totaal geen waarde aan die statistieken. Maar stel nu dat er wel iets heel ergs gaat gebeuren, dus miljoenen doden alleen in Nederland. Denk je werkelijk dat je er dan bent met het inslaan van een paar bonen voor een paar weken? Als de helft van de mensheid sterft, wil je dan tot de overlevenden behoren? Hoe denk je dat de wereld er dan uitziet? Bovendien, in theorie kan er na zo’n superpandemie binnen een paar jaar nog zo’n pandemie plaatsvinden. Praktisch gezien flauwekul, maar ik wens je veel succes om dit theoretisch te weerleggen. Net zoals ik niet theoretisch kan weerleggen dat er geen miljarden zullen sterven. Maar er is ook niemand die kan aantonen dat het wel zal gebeuren. Maar goed, niets is onmogelijk, maar zo kan ik wel van alles verzinnen. In de VS zijn ze daar overigens druk mee bezig. Daar denkt denkt een kwart van de bevolking dat Jezus dit jaar terugkeert op aarde en dat het laatste oordeel dan zal plaatsvinden. En uit de VS komt ook alle bangmakerij over de vogelgriep. Net als de bangmakerij over Y2K, Westnijlvirus, killerbees, Ebola, Marburgvirus, E-colli, gekke koeienziekte, moslims, Irak, enz. enz. Angst is een slecht raadgever!!!

      /   Beantwoorden  / 
  13. trijnie

    Dirk denk je echt dat het niet zo`n vaart zal lopen met een pandemie.
    IK maak me hier al 4 jaar vreselijke zorgen om. Ben zelfs al bij een psygoloog geweest maar daar had ik ook al niets aan. Hij zei dat mijn angst een rieele angst is! Had ik dus ook niets aan.
    Elke dag kijk ik sòchtends met angst en beven op internet en teletekst of er iets uitgebroken is. Ik wordt hier zelf ook niet goed van maar kan het niet van me afzetten.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Dirk

    Inderdaad denk ik dat het niet zo’n vaart zal lopen anders was het allang toegeslagen.

      /   Beantwoorden  / 
  15. tan06

    Dirk en Jos: je hebt nog een reactie van me tegoed.
    Of de statistieken kloppen? Ik ben niet alwetend. Het is voor ‘t eerst in de geschiedenis dat men meent de evolutie van een besmettelijk virus op de voet te kunnen volgen. Maar wat er in Afrika gebeurt blijft onduidelijk, en zo valt er natuurlijk nog wel meer te speculeren over wat wel en niet aan het gebeuren is.
    Een paar potten bruine bonen zullen niet voldoende zijn om een pandemie te overleven.
    Eigenlijk verwacht ik zelf dat de kans niet groot is dat ik het zou overleven. Mocht dat wel het geval zijn, dan zou het wel beroerd zijn om vervolgens een langzame hongerdood te sterven, omdat de just-in-time economie plat ligt.
    Zou ik nog wìllen leven wanneer er zoiets over ons komt? Dat vind ik een indringende, maar niet helemaal reële vraag. Alsof je daar veel keus in hebt! Tenzij je aan actieve euthanasie op jezelf denkt; als mijn geliefden plotseling in een auto-ongeluk zouden omkomen zou ik dan nog willen leven? Er is geen psychiater die erover peinst om mij dan pillen te geven om er een eind aan te maken!
    De keerzijde is, dat we ons op allerlei reële dreigingen voorbereiden, o.a. door verzekeringen af te sluiten. Vrij normaal, lijkt me. Na de oorlog hadden veel mensen een mondvoorraad eten in huis, en zelfs de overheid had jarenlang noodrantsoenen opgeslagen.
    Over angst en angst verspreiden: zelf leef ik helemaal niet zo in angst. Ook niet voor een pandemie. Ik geniet eerder bewuster van het leven door de ervaringen en verhalen die ik tot dusverre zelf, en van andere mensen in mijn leven heb opgedaan. Als het op een rijtje zetten van enkele feiten angst oproept kun je ook stil in een hoekje gaan zitten en wachten tot het over is.
    Wat ik in een vergelijking tussen SARS en H5N1 heb gepost hoeft niemand bang te maken. Alleen wordt SARS vaak gebruikt om aan te tonen dat we nu veel beter zijn voorbereid op H5N1 dan indertijd op SARS, omdat we ervan hebben geleerd. Volgens Nabarro vanavond over de Britse uitbraak is het zo, dat we dit jaar veel beter zijn voorbereid dan vorig jaar. Dat is dan toch zeker winst omdat H5N1 zoveel aandacht heeft gekregen?
    Alleen bijvoorbeeld die verhalen over (koorts)detectiepoortjes op luchthavens, dat slaat nergens op. Dat is valse geruststelling, en dat vind ik net zo verwerpelijk als onnodig angst verspreiden.
    Als je er geen zin in hebt, dan lees je gewoon mijn reacties niet meer als die angst bij je oproepen, daar zit ik niet mee.
    Ik vind Internet een prima plaats om discussies aan te gaan en elkaar eventueel te corrigeren. Jullie reacties volg ik dan ook met veel belangstelling.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.