‘Je moet deze griep niet onderschatten’

Haarlemmer Carl Koppeschaar is initiatiefnemer van de Grote Griepmeting (www.degrotegriepmeting.nl), waarbij 40.000 vrijwilligers jaarlijks de gewone wintergriep in Nederland, België, Portugal en Italië via internet in kaart brengen. ,,Ik wil geen paniek zaaien, maar we moeten deze uitbraak van een nieuwe vorm van griep zeer ernstig nemen.”

,,We moeten zeer alert zijn”, zegt hij. ,,In Nederland vallen er door de gewone griep nog jaarlijks zo’n 3000 tot 6000 slachtoffers. Vooral onder oude mensen die verzwakt zijn en er vaak een longontsteking bij krijgen. Maar als er een pandemie uitbreekt, wat mogelijks is met deze varkensgriep bijvoorbeeld, berg je dan maar.
Het is natuurlijk goed dat er een middel als Tamiflu beschikbaar is voor éénderde van de Nederlanders, maar je moet dat niet overschatten. Het is een virusremmer die je moet innemen voordat je de griep hebt. Na drie of vier weken is het uitgewerkt. Toen ik hoorde dat deze varkensgriep uit Mexico kwam, gingen er bij mij meteen allerlei alarmbellen rinkelen. De Spaanse griep uit 1918, die zo’n 50 miljoen doden heeft veroorzaakt, kwam uit het buurland Amerika. Een griezelige coïncidentie.”

,,Men maakte zich erg druk om de vogelgriep en SARS. Ja, zeiden de mensen, in Azië leven de mensen, varkens en kippen zo dicht op elkaar. Maar wat zou je van Nederland denken? Er is waakzaamheid geboden. ”

Bron: Haarlems Dagblad

Lees ook:Mexicaanse griep en varkensgriepvariant: kandidaat-woorden van het jaar
Lees ook:Zes vragen over varkensgriep
Lees ook:In de ban van de griep: de grieppandemieën van de 20ste eeuw
Lees ook:Koningin Beatrix liet zich prikken
Lees ook:Viroloog Osterhaus: zorgen om Mexicaanse griep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.