Angst voor pandemie verlamt bedrijfsleven nu al

Alsof de economische crisis hen al niet genoeg hoofdbrekens bezorgt, krijgen managers nu ook nog eens te maken met een gezondheidscrisis. Ongeacht of de griep nu wel of niet uitdraait op een pandemie. Zelfs de angst ervoor kan namelijk een verlammend effect hebben op het zakenleven.

Nu al waarschuwt dokter Richard Besser, plaatsvervangend hoofd van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat het bedrijfsleven een plan op moet stellen ‘voor het geval dat medewerkers ziek worden’. Kunnen ze hun bedrijf dan draaiende houden?

Voedingsdeskundige Nancy Childs van de Saint Joseph’s University is bang dat mensen winkelcentra en andere openbare plekken zullen mijden om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken. En dat nu winkeliers al in zwaar weer verkeren door de recessie. “Angst voor pandemieën heeft altijd een onevenredig groot effect op de commercie, dat zag je bij SARS en ook bij de uitbraak van vogelgriep.”

Voorzorgsmaatregelen
Net als het Amerikaanse CDC, dringt ook het Britse Chartered Institute of Personnel and Development er bij bedrijven op aan voorzorgsmaatregelen te treffen. Adviseur Ben Wilmott benadrukt dat het risico niet overschat moet worden, maar dat het wel belangrijk is dat bedrijven zich voorbereiden. “Veel bedrijven hebben al een noodplan liggen, opgesteld toen een paar jaar geleden de vogelgriep uitbrak.

Het gaat erom dat werkgevers weten hoe ze hun bedrijf draaiende moeten houden als een groot deel van het personeel uitvalt. Bedrijven die zich vooral bezighouden met dienstverlening en klantencontacten kunnen bijvoorbeeld de mogelijkheden van online transacties vergroten en zelfbedieningsopties instellen.”

Ook meer thuiswerkmogelijkheden en het gebruik van video- en teleconferenties zijn aan te raden voor het geval er echt een pandemie uitbreekt. “Verder raad ik organisaties aan vast te stellen welke taken absoluut uitgevoerd moeten worden en alvast vast te stellen wie wat zoal kan doen,” vervolgt Wilmott.

“In het geval van een pandemie moeten werkgevers bovendien duidelijk naar hun werknemers communiceren wat de symptomen van de griep zijn en hen opdragen om zeker thuis te blijven en naar de dokter te gaan mochten ze die bij zichzelf herkennen.” Mondkapjes dragen heeft weinig zin, stelt Besser van het CDC. Wel wijst hij op het belang van veelvuldig handen wassen en niet zoenen.

Kosten
Mocht er een pandemie uitbreken, dan kunnen de gevolgen op de wereldwijde economie – die al zware klappen te verduren heeft gekregen door de recessie – rampzalig zijn. De Wereldbank berekende dat een wereldwijde griepepidemie de economie meer dan twee triljoen pond zal kosten.

Aandelen zouden wereldwijd met vijftien tot twintig procent in waarde dalen. Managers kunnen er in dat geval vanuit gaan dat een kwart van hun medewerkers uitvalt, ofwel omdat ze zelf ziek zijn of omdat ze voor familieleden moeten zorgen of omdat scholen en crèches gesloten worden.

Bron: Managersonline.nl

Lees ook:Bedrijfsleven slecht voorbereid op Mexicaanse griep
Lees ook:‘Niet klaar voor epidemie’
Lees ook:Bedrijfsleven wapent zich tegen griep
Lees ook:Griepteam maakt rampenplan
Lees ook:Bedrijven maken zich op voor grote griepgolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.