Eerste piek griepgolf al in augustus

De eerste piek van de Mexicaanse grieppandemie wordt niet in de herfst, maar al eind augustus verwacht. Per dag worden dan mogelijk duizenden Nederlanders ziek. Het vaccin, in oktober beschikbaar, is dan voor hen te laat.

Dat bevestigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens Jim van Steenbergen van het RIVM is een uitbraak in augustus een van de opties waar Europese experts rekening mee houden. De Britse regering verwacht eind augustus honderdduizend zieken per dag. Dat aantal is gebaseerd op het stijgend aantal nieuwe besmettingen daar. Nu zijn dat er ruim tweeduizend per dag.

Het Mexicaanse griepvirus lijkt anders dan andere griepvirussen, ook ‘s zomers actief te blijven. ,,We weten nog niet wat er precies aan de hand is in Groot-Brittannië. Mogelijk is het een laatste piekje en neemt het aantal nieuwe besmettingen alsnog af. Zo niet, dan kan eind deze zomer hier de eerste grote griepgolf komen”, zegt Van Steenbergen.

Het aantal besmettingen neemt volgens hem sowieso toe door de zomervakantie. ,,Toeristen bezoeken nu massaal elkaars land. Eind deze zomer zal het besmettingsgevaar in alle Europese landen nagenoeg hetzelfde zijn.” Nu heeft Nederland nog maar een gering aantal besmette patiënten, honderdvijfendertig, terwijl Groot-Brittannië er al bijna achtduizend telt.

Gisteren maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève bekend dat de Mexicaanse griep wereldwijd is vastgesteld bij bijna 90.000 mensen. Dat zijn er ruim 19.000 meer dan de 70.893 die maandag werden gemeld. Het aantal sterfgevallen is sinds maandag gestegen van 311 naar 382.

Viroloog Ab Osterhaus hoopt vooralsnog dat de zomer de verspreiding juist afremt. ,,Het virus verspreidt zich vooral als de scholen open zijn. Dat geeft ons juist die paar weken extra waardoor de grote golf hopelijk pas in september komt.”

Het ministerie van Volksgezondheid houdt ook rekening met een vroege grieppiek. ,,Ziekenhuizen zijn zich aan het voorbereiden en zorgen intensive care-bedden gereed te hebben”, aldus een woordvoerder. Bij een vroege piek krijgen zieken tamiflu toegediend. Dit moet hen minder ziek maken én minder besmettelijk: ,,Doel blijft de top van de piek zo lang uit te stellen tot we een vaccin hebben.”

Bron: Nederlands Dagblad

Lees ook:Veel vaker griep dan gemeld
Lees ook:De Spaanse griep in 1918 (deel 5)
Lees ook:Staat Nederland een grote uitbraak van de influenza A /H1N1 te wachten?
Lees ook:De Spaanse griep in 1918 (deel 8)
Lees ook:Mexicaanse griep beheerst media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.