Vaccins Mexicaanse griep pas in januari beschikbaar

De vaccins voor de Mexicaanse griep, of H1N1-A, zijn pas in januari beschikbaar voor Nederlandse burgers. Dat is maanden na de traditionele datum voor vaccinatie, die in oktober ligt.

De oproep van eurocommissaris Androulla Vassiliou om solidair te zijn met andere EU-lidstaten zonder vaccins, is daarom weinig zinvol. Vassiliou deed die oproep gisteren, na het EU-overleg over onder meer de Mexicaanse griep.

Vooraankopen
Nederland heeft een preferentieel contract met medicijnfabrikant Solvay, waarin 34 miljoen doses van het te ontwikkelen vaccin worden besteld. Voor een goede bescherming zijn per individu twee doses vereist.

Volgens Erik de Leye, woordvoerder van Solvay, is het bedrijf net begonnen met het ontwikkelen van een zogenoemd ‘testvaccin’. De ontwikkeling hiervan duurt drie tot vier weken. Daarna kan de massaproductie beginnen, maar het vaccin zal pas omstreeks januari 2010 op de markt komen, aldus De Leye.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat op het punt de hoogste alarmfase uit te roepen voor het virus. Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 27.000 gevallen bekend, waarvan er 141 een dodelijke afloop kenden. Ieder jaar overlijden aan de “gewone” griep rond de duizend mensen.

Ondanks deze cijfers is er nog weinig bekend over hoe aggressief of virulent het griepvirus precies is. Onlangs is wel aangetoond dat mensen elkaar direct kunnen besmetten met Mexicaanse griep.
Voorrang

Commissaris Vassiliou heeft aangegeven mensen met “onmisbare” dienstberoepen en een groep ouderen en zwakkeren voorrang te willen geven. Omdat het virus net als de historische Spaanse griep van het type H1N1 is, bestaat de kans dat juist jongeren gevoelig voor de griep zijn. De zogenoemde‘cytokinenstorm’ in het longweefsel die de Spaanse griep zo dodelijk maakte, zou bij de Mexicaanse griep ook kunnen optreden.

Het ministerie van Volksgezondheid was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Elsevier

Lees ook:Brussel maant tot solidariteit bij griepvaccin
Lees ook:Farmaceutisch bedrijf in startblokken voor vaccin
Lees ook:Weer waarschuwing Mexicaanse griep
Lees ook:Strijd tegen griep
Lees ook:Griepvaccin komt later beschikbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.