Mexicaanse griep slaat toe

Voor het eerst is in Nederland een patiënt met de Mexicaanse griep opgenomen in het ziekenhuis met zeer ernstige klachten.

De vrij jonge man heeft een zware longontsteking en ligt op de intensive care. ,,Het gaat helemaal niet goed met hem,” zegt RIVM-arts Jim Steenbergen.

De man, die de infectie in Nederland heeft opgelopen, ligt in isolatie in een academisch ziekenhuis. Iedereen die hem verzorgt draagt brillen, schorten en mondkapjes. Ook worden deze mensen preventief behandeld met virusremmers.

Ook voor het eerst wordt in Nederland een grote groep mensen met virusremmer Tamiflu behandeld tegen Mexicaanse griep. Het gaat om groep 4B van basisschool St. Christoffel in Waalre, omdat een 8-jarig meisje uit deze klas de ziekte heeft. ,,Het komt opeens erg dichtbij,” zegt een van de ouders.

Van de man die ernstig ziek in het ziekenhuis ligt, zijn geen persoonlijke details vrijgegeven. Hij past in de risicogroep voor het Mexico-virus. Mensen van 20 tot 40 jaar oud zijn extra kwetsbaar voor de Nieuwe Influenza A. De normale seizoensgriep raakt vooral ouderen en verzwakte mensen. ,,Voor zover we weten was deze man kerngezond,” zegt Steenbergen.

De RIVM-arts is geschrokken van de ziekenhuisopname. ,,Met slechts veertig gevallen in Nederland verwacht je dit nog niet.” Hoogleraar virologie Ab Osterhaus is minder verbaasd. ,,In Amerika liggen veel mensen op de intensive care. Bij een goede behandeling kom je er meestal wel doorheen.”

Het baart hem wel zorgen dat de helft van het aantal ic-patiënten met griep jong is en tot voor kort gezond. ,,Dat is hetzelfde scenario als bij de vreselijke Spaanse griep.”

Een vaccin is nog niet besteld. Osterhaus. ,,Als dat niet heel gauw gebeurt, vrees ik dat we er naast grijpen.” Volgens minister Klink (Volksgezondheid) wordt volop gesproken over wie het beste vaccin kan leveren voor de beste prijs. Nederland telde gisteren 43 bevestigde infecties. Het aantal doden wereldwijd is 144.

Bron: Algemeen Dagblad

Lees ook:Vrees voor zeer jonge griepdoden
Lees ook:Veel vaker griep dan gemeld
Lees ook:Omgeving van grieppatiënten krijgt geen medicijnen meer
Lees ook:Eerste piek griepgolf al in augustus
Lees ook:Griepgolf komt na de zomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.