Ophokken nu verplicht

Alle pluimvee moet sinds 18.00 uur verplicht worden opgehokt volgens het ministerie van Landbouw. Minister Cees Veerman (CDA) hield zaterdagmiddag spoedoverleg op het Landbouwministerie vanwege de uitbraak van vogelgriep in Groot-Brittannië, waar op een kalkoenboerderij in het Oost-Engelse Suffolk H5N1 is vastgesteld. Het is voor het eerst dat H5N1 op een Britse boerderij is gevonden

 

Controleurs van het ministerie zullen vanaf nu controleren of het pluimvee is opgehokt, zegt een woordvoerder. De regeling geldt ook voor hobbypluimvee, maar niet voor dieren die volledig en minder dan een jaar geleden zijn gevaccineerd.

De ophokplicht moet voorkomen dat het virus zich via uitwerpselen van trekvogels verspreidt. Ook in België geldt nu een ophokplicht.

In Engeland moet het pluimvee binnen een straal van tien kilometer rond het besmette bedrijf in Lowestoft binnenblijven en is er een vervoersverbod van kracht.

Ongeveer 2.500 van de 160.000 kalkoenen op de boerderij zijn omgekomen. De rest wordt afgemaakt.

 

 

Lees ook:Verontruste telefoontjes over de ophokplicht
Lees ook:Kans besmetting hobbykip minimaal
Lees ook:Pluimvee goed afgeschermd of opgehokt tegen vogelgriep
Lees ook:Pluimvee moet opnieuw afgeschermd of hok in
Lees ook:Dierenbescherming wil opheffing ophokplicht

Eén reactie op “Ophokken nu verplicht

  1. Dirk

    Hobbypluimvee weer de dupe
    Hobbypluimvee is weer de dupe van de intensieve pluimveehouderij. LNV nam vandaag het besluit om al het pluimvee, ook hobbydieren af te schermen naar aanleiding van de uitbraak van het gevaarlijke H5N1 op een gesloten kalkoenenbedrijf in Suffolk.
    De uitbraak in Suffolk maakt duidelijk dat de intensieve pluimveehouderij wederom grote gevolgen heeft voor het hobbypluimvee.

    Het betreffende bedrijf heeft contacten met Hongarije, waar op dit moment ook meerdere uitbraken zijn geconstateerd. Hiermee lijkt dat de contactstructuur in de commerciële sector een belangrijke factor is in de verspreiding van vogelpest.

    Het afschermen van hobbypluimvee draagt niet wezenlijk bij aan het voorkomen van een uitbraak in de commerciële houderij. De contactstructuur tussen de hobbysector en de commerciële sector is nihil. Maar de druk van de Europese landen op Nederland is kennelijk zo groot, dat LNV zich gedwongen voelt ook aan de hobbydierhouders een afschermplicht op te leggen.

    Dit kan niet zo voort duren. De EU moet de maatregelen zodanig differentiëren , dat de hobbysector kan voortbestaan

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.