Pluimvee goed afgeschermd of opgehokt tegen vogelgriep

Pluimveehouders blijken zich goed te houden aan de afschermplicht die per 7 maart van kracht is geworden tegen de vogelgriep. Er zijn nog geen overtredingen geconstateerd. Dat heeft een woordvoerder van de Algemene Inspectiedienst (AID) vrijdagmiddag gezegd.

De controle op naleving wordt ingepast in de normale werkzaamheden van de AID-controleurs. Zij kijken vanaf de openbare weg of kippen, kalkoenen en ander pluimvee goed is afgeschermd. Er wordt volgens de woordvoerder niet zwaar gecontroleerd, omdat tijdens de laatste keer dat het pluimvee moest worden opgehokt en afgeschermd weinig overtredingen zijn geconstateerd.

Pluimvee dat gevaccineerd is tegen vogelgriep hoeft trouwens niet te worden afgeschermd. Ook hobbypluimveehouders zijn niet verplicht hun dieren tijdens deze voorjaarstrek van wilde vogels op te hokken of af te schermen.

De ophokplicht vanwege de H5N1 vogelgriep geldt niet voor duiven. Ook bij de Europese Vogelgrieprichtlijn valt de postduif niet meer onder pluimvee, maar onder overige vogelsoorten. Ook maakt de richtlijn het mogelijk dat bij uitbraken van vogelgriep wedvluchten gehouden kunnen worden.

In België is dat overigens nog niet het geval. Daar wil minister van Volksgezondheid Rudy Demotte pas tegen 30 juni duiven uit de sector halen. Rijkelijk laat want de duivenvluchten beginnen binnenkort, meestal vanaf de paasvakantie.

Lees ook:De postduif en de vogelgriep
Lees ook:Pluimvee moet opnieuw afgeschermd of hok in
Lees ook:Ophokken nu verplicht
Lees ook:Dierenbescherming wil opheffing ophokplicht
Lees ook:Pluimveesector roept op tot ophokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.