Kans besmetting hobbykip minimaal

"Mij persoonlijk raakt het niet zo heel erg", reageert Ronald Muller van de Hengelose Kleindieren en Sportfokkers Vereniging (HKSV). "Ik woon in de bebouwde kom.

Daar houd ik de kippen vanwege mogelijke overlast het hele jaar door opgehokt. Met name in het buitengebied is het vervelend, en dan vooral voor watervogels." Dat hij zijn hobbydieren geen leed hoeft aan te doen, tempert zijn verontwaardiging echter niet. "Het is op geen enkele manier bewezen dat trekvogels het virus verspreiden.

Het lijkt er veel meer op dat vervoer door beroepspluimveehouders voor verspreiding zorgt." De besmetting die eind vorige week in Engeland uitbrak, lijkt te zijn overgebracht door een transport van pluimvee uit Hongarije, waar vogelgriep heerst.

 

Dat concludeert ook Mieke Hermans van de Nederlandse Bond van Hoender-, Dwerghoender, Sier- en watervogelhouders (NHDB). Ze wijst erop dat Nederland het enige Europese land is dat dergelijke extreme maatregelen heeft getroffen. Zelfs in Engeland geldt de ophokplicht alleen in de directe omgeving van het getroffen bedrijf. "En als je vanwege welzijnsproblemen niet kunt, hoeft het daar niet", weet zij.

Dat de (dieren van de) hobbyhouders er de dupe van worden, leidt tot grote verontwaardiging onder de liefhebbers. Daarnaast is er het onbegrip: waarom de hobbyvogels afschermen, met veel leed tot gevolg, terwijl aan de andere kant van de straat de wilde eenden lekker in de vijver rondzwemmen?

Muller: "Verenigingen krijgen minder dieren op hun tentoonstellingen. Bepaalde houders willen niet fokken als ze daarna alle dieren in een hokje moeten drukken. Dus ze fokken niet of ze fokken minder. En dan geen siervogels voor tentoonstellingen maar dieren om te fokken. Zo wordt het aanbod minder." Economische belangen van de pluimveehouderij lijken een grote rol spelen, merken Muller en Hermans op.

De kans op besmetting of verspreiding door hobbypluimvee is volgens hen uiterst miniem. Het lijkt er sterk op dat juist enkele commerciële bedrijven steken laat vallen als het om hygiëne gaat. Omdat daar tienduizenden, zo niet honderdduizenden, dieren op elkaar gepakt zitten, zijn de risico's bovendien veel groter. Een maatregel als ontsmetten is vrijwel onmogelijk. Hermans verwijst naar de eis van dubbele ontsmetting die nu geldt voor transporten richting Engeland. "Dat is voor het laadruim nog wel een keer te doen. Maar hoe moet je de cabine van een chauffeur ontsmetten?"

Maar ophokplicht voor hobbydieren wordt door de sector toegejuicht. "Zo lang de kans op besmetting door hobbydieren niet nul is, hebben de commerciëlen liever een ophokplicht dan een handelsbelemmering", constateert Hermans wrang. Bij hobbypluimveehouders bestaat onbegrip over rigoureuze maatregelen. Dat terwijl de kans op verspreiding van vogelgriep via hun dieren minimaal is.

Bron: Twentsche Courant Tubantia

 

Lees ook:Ophokplicht maandag opgeheven
Lees ook:Dierenbescherming wil opheffing ophokplicht
Lees ook:Ophokken vergroot juist kans op vogelgriep
Lees ook:Ophokken nu verplicht
Lees ook:Vogelgriepvirus Engeland en Hongarije vrijwel identiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.