Besmettelijke vogelziekte uitgebroken in Kootwijkerbroek

Bij een hobbydierhouder in Kootwijkerbroek is een besmettelijke vogelziekte uitgebroken.
Het gaat om de zogenoemde Newcastle disease. Bij de vogelliefhebber waren zeventig sierduiven besmet, waarvan er al vijftig zijn overleden. De Voedsel en Waren Autoriteit is gisteren begonnen met het ruimen van al zijn vogels, waaronder ook zes kippen en dertig kanaries.

Vooralsnog neemt het ministerie van landbouw geen extra maatregelen. ,,De ziekte is wel ernstig, maar omdat pluimveehouders verplicht zijn hun kippen te vaccineren, is de kans op een serieuze uitbraak erg klein,’’ aldus woordvoerder Coen Gelinck. ,,De uitbraak is dan ook niet te vergelijken met de vogelgriep die in 2003 plaatshad.’’

De enkele pluimveehouderijen die binnen een kilometer van de besmette locatie gevestigd zijn, worden op de hoogte gebracht maar daar blijft het wel bij. Niet alleen pluimveehouders, maar ook vogelhouders die hobbyvogels of postduiven laten deelnemen aan tentoonstellingen en wedstrijden zijn verplicht hun vogels in te laten enten. ,,Deze eigenaar deed niet mee aan wedstrijd en kende die verplichting dus niet,’’ weet Gelinck. ,,Hij wordt dus niet strafrechtelijk vervolgd.’’ De locatie in Kootwijkerbroek wordt grondig gereinigd en over twee maanden weer. Tot die tijd mag de Kootwijkerbroeker geen vogels houden.

Bron: AD

Lees ook:Vaccinatie kippen tegen griep zinloos
Lees ook:Pluimvee moet opnieuw afgeschermd of hok in
Lees ook:Tienduizenden vogels afgeslacht in Jakarta na uitbraak vogelgriep
Lees ook:Ophokplicht maandag opgeheven
Lees ook:Pluimveesector roept op tot ophokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.