Grieppandemie vergelijkbaar met kredietcrisis?

Vandaag verscheen van mijn hand de volgende ingezonden brief in Het Financieele Dagblad:  

Kredietcrisis geen natuurverschijnsel 

Wellinks vergelijking gaat mank

 

Volgens onze centralebankpresident en toezichthouder Nout Wellink lijkt de huidige financiële crisis op een griepepidemie die per definitie lastig is te bestrijden waarbij mogelijk niets anders rest dan de epidemie te laten uitrazen en de schade te beperken. Een oplossing is volgens hem nog ver weg.

 

Door de huidige financiële crisis te vergelijken met een griepepidemie (Wellink bedoelt natuurlijk een grieppandemie: een wereldwijde griepepidemie) wil hij het doen voorkomen alsof we hier te maken hebben met een natuurverschijnsel dat moeilijk te voorkomen is en waartegen weinig te doen valt. En waar hij part noch deel aan heeft.

 

Wellink probeert zich in te dekken en geeft hiermee een brevet van onvermogen af. De huidige financiële crisis is namelijk helemaal geen natuurverschijnsel, maar louter mensenwerk. Mogelijk gemaakt door de centralebankvoorzitters zelf, zoals: Wellink, ECB–president Jean–Claude Trichet en in het bijzonder Alan Greenspan, de oud–voorzitter van de Fed.

Zij hebben het virus veroorzaakt en met hulp van schraapzuchtige bankiers verspreid door onbegrensd kredieten te verstrekken. En zij wisten het.

 

Dat het zo lang ‘goed’ bleef gaan, kwam door de incubatietijd. Zelfs toen, in de zomer van 2007, de symptomen aan de oppervlakte kwamen en de kredietcrisis uitbrak, bleef de heer Wellink met de zijnen lange tijd volhouden dat we slechts van doen hadden met een verkoudheid of een griepje. Nu echter is het duidelijk dat de doktoren (lees: centrale bankiers en overheden) niet alleen een foute diagnose hebben gesteld waardoor het virus kon voortwoekeren, maar ook dat zij nog steeds geen vaccin bezitten. De kredietcrisis, die daardoor is ontaard in een wereldwijde economische crisis, zal uitlopen op een politiek–sociale crisis die jarenlang gaat duren en nog vele miljoenen slachtoffers zal eisen. Met dank aan al onze financiële spindoctoren die nu hun handen in onschuld proberen te wassen.

 

De auteur, Eric Mecking, heeft al in 2005 de huidige ellende voorspeld met zijn boek “Deflatie in aantocht”  waarvan nu al zes herdukken zijn verschenen met als ondertitel “De historische achtergronden van de kredietcrisis en de komende grote depressie”. Daarnaast publiceerde hij in 2006 het boek “Het drama van 1918. Over de Spaanse griep en de zoektocht naar virus en vaccin”

Lees ook:De verschrikkingen van een grieppandemie
Lees ook:Griepvaccin leidt tot woede over banken
Lees ook:Griepepidemie kan voor recessie zorgen
Lees ook:Bankier kan leren van aanpak epidemie
Lees ook:Het drama van 1918: over de Spaanse griep en de zoektocht naar virus en vaccin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.