Griepprik bezorgt huisarts overuren

De griepprik bezorgt de huisartsen dit jaar handenvol extra werk. Gisteren werden ze overspoeld door telefoontjes van patiënten die ten onrechte dachten dat er meteen al gevaccineerd kon worden. Dat laatste blijkt niet het geval.

Huisarts U.J. Heikens uit Almelo is boos op minister Hoogervorst. En hij weet zeker dat hij niet de enige is. ‘Eerst heeft het nieuwe zorgstelsel ons heel veel extra administratieve rompslomp opgeleverd. Ik ben daar enkele uren per week aan kwijt. En nu dit…’

Prikmiddagen

Drie miljoen ouderen, chronisch zieken en anderen halen jaarlijks een griepvaccin. Doorgaans gaat dat via de huisartsen, die vaak prikmiddagen organiseren. Heikens schreef daarvoor een tijdje geleden al 700 patiënten aan.

Toen in Israël vier mensen na een griepvaccinatie waren overleden, werd de griepcampagne uitgesteld. De Almelose huisarts moest de priksessie annuleren, een nieuwe datum prikken, gemaakte afspraken afzeggen en zijn 700 patiënten opnieuw aanschrijven.

Patiënten teleurgesteld

Uit informatie van de fabrikant bleek dat de overledenen in Israël allemaal een hart- en vaataandoening hadden en nadat duidelijk was geworden dat het vaccin veilig is, kon er vanaf gisteren gewoon geprikt worden. Heikens kreeg veel patiënten aan de lijn die daarvan meteen gebruik wilden maken. ‘We moesten hen teleurstellen. Ik kan gewoon niet alles opnieuw omgooien. We gaan hier pas op 16 november vaccineren. Dat moest ik vorige week beslissen, toen we nog niet wisten wanneer het sein weer op veilig zou gaan. Bovendien zijn de spuiten er niet eerder dan woensdag.’

Huisarts tegen Hoogervorst

Dat minister Hoogervorst zo makkelijk doet over alle veranderingen, steekt de Almelose huisarts. ‘Hij onderschat de problematiek. Het kost mij heel veel tijd. Dit krijgen we er allemaal bij en Hoogervorst laat weten dat het wel meevalt.’

Hoogervorst zelf was gisteren overigens een van de eersten die zich, samen met zijn secretaresse, liet vaccineren. Dat was tevens het startsein van de landelijke vaccinatiecampagne.

Hoogtepunt begin 2007

De griep is overigens nog nauwelijks voorgekomen in Nederland. Dat bleek vrijdag uit de eerste metingen van huisartsen voor het Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

Dertien op de honderdduizend mensen hadden vorige week griepachtige ziekteverschijnselen. De afgelopen 35 jaar is er voor eind november geen grote griepgolf geweest. Het hoogtepunt vindt meestal in januari of februari plaats.

Naar verwachting laten zo’n 3,1 miljoen Nederlanders zich vaccineren tegen griep. Het merendeel maakt deel uit van de zogenoemde risicogroep. Daartoe behoren mensen met hart-, vaat-, long- en nieraandoeningen, suikerziekte of een lage weerstand door andere ziekten. Sinds 1996 horen ook alle 65-plussers tot de risicogroep.

Bron: TC Tubantia

Zie ook:

- Israëliers dood na griepprik

- Nog bijna geen griep in Nederland

Lees ook:Wachtkamer huisarts voller door griepprikken
Lees ook:Hoogervorst wil ook eerste griepprik
Lees ook:Uitstel nationale griepcampagne opgeheven
Lees ook:Begin vaccinatie tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Campagne griepprik succesvol

Eén reactie op “Griepprik bezorgt huisarts overuren

  1. Ellen Vermunt

    Op dit moment is het onduidelijk wie wel en wie niet een griepprik krijgen. De ene huisartsenpraktijk geeft aan nee, het is een landelijk protocol dat diegene die niet in een risicogroep vallen niet een griepprik / mexicaanse prik krijgen en een andere huisarts geeft aan WIE BEN IK als er 31 miljoen vaccins in Nederland zijn gemaakt om niet iedereen die een griepprik wil en daarbij horend een mexicaanse prik om dit te weigeren.Deze huisartsen wonen in 1 dorp. Gaan we nu allen massaal van huisarts veranderen? Er wordt nog vrij makkelijk over gedaan, alleen stellen we ons de vraag of dit wel werkelijk allemaal zo gemakkelijk is, per dag wijzigen meningen , overtuigingen. We zijn nog steeds in onderzoek,jongeren zowel kinderen onder de 5 als pubers en wat er tussen in ligt is een inmens grote risicogroep, dit blijkt wel uit de laatste 2 jongeren die zijn overleden. Zijn we wel serieus genoeg? Wie is diegene die over ons beslist of we wel of niet een griep / mexicaanse prik mogen? Scholen hebben “hun protocollen”, alleen Welke??Als ouders zijnde mogen we onszelf serieus nemen en ons eigen gevoel hierin nagaan!
    In het bovenstaande voorbeeld is het voor mij duidelijk wat te doen! 1 gesprek met mijn huidige huisarts voeren, is dit naar ontevredenheid dan is het direct wisselen van huisarts.Succes met je eigen waarnemingen en onderzoekingen wat wijsheid is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.