Overheidscommunicatie over griep faalt

Deskundigen veroordelen de reactie van minister Klink van Volksgezondheid op alle vaccinfabels die op internet de ronde doen.

Volgens massapsycholoog Jaap van Ginneken is de reactie ‘te laat, en dat is niet voor het eerst. Angstverhalen maakten ook dat veel meisjes zich niet lieten prikken tegen baarmoederhalskanker. Als de griep achter de rug is, zal een evaluatie heel leerzaam zijn.

De griep is tot nu toe een zaak van medici en biologen, anderen worden er niet bij betrokken. Het gebrek aan transparantie maakt wantrouwig.’

Ook hoogleraar Henri Beunders uit kritiek: ‘De overheid denkt dat ze het speelveld top-down bepaalt en heeft geen idee wat er bij mensen leeft. Die overheidssite grieppandemie.nl ziet er niet uit, het logo doet denken aan radioactief afval en de boodschap erop is ronduit tegenstrijdig: ‘nee, de griep is mild, maar uw kind moet worden ingeënt’.

Klungelig, volgens Beunders. Dat maakt mensen onzeker en die gaan op zoek naar meer informatie, op internet. ‘Websites die er bovendien professioneler en betrouwbaarder uitzien dan die van de rijksoverheid’, aldus de hoogleraar.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Seizoensgriepprik helpt niet tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Europese Commissie vertrouwt op bestrijding vogelgriep
Lees ook:V.S. wil internet afknijpen bij grieppandemie
Lees ook:Foute arts Millecam promoot ‘gel’ tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Vaccinatieangst overspoelt Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.