Vogelgriep H5N1 vastgesteld in Vietnam

Veertig kilometer ten zuidwesten van de Vietnamese hoofdstad Hanoi is vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf. Het gaat om de virusvariant H5N1, zo meldden de Vietnamese autoriteiten dinsdag.

De pluimveehouder had gemeld dat een aantal van zijn kippen waren gestorven. Een test bevestigde dat de dieren waren besmet met H5N1. De eerste dieren bezweken op 16 februari aan de ziekte. Inmiddels zijn alle 550 kippen van het getroffen bedrijf geruimd. Onlangs is in twee andere provincies in Vietnam ook pluimvee geruimd vanwege vogelgriep.

In 2005 is Vietnam begonnen met op grote schaal vaccineren van pluimvee tegen het vogelgriepvirus. Vanaf half maart begint het land met een nieuwe vaccinatieronde. Volgens de Vietnamese landbouwminister komt het H5N1-virus nog in het hele land voor.

Tussen eind 2003 en november 2005 zijn 42 mensen in Vietnam aan vogelgriep overleden. In buurland Laos is vorige week een 42-jarige vrouw hoogstwaarschijnlijk slachtoffer geworden van het H5N1-virus. In dit land zijn nog niet eerder mensen aan de vogelgriep overleden.

Lees ook:Nieuwe opmars vogelgriep in Azië en Afrika
Lees ook:Vietnam meldt nieuwe uitbraak van vogelgriep
Lees ook:Vietnam kan maar één dierziekte aan
Lees ook:Vogelgriep best te bestrijden door ruimen en vaccineren
Lees ook:Twee meisjes overleden aan vogelgriep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.