Nieuwe opmars vogelgriep in Azië en Afrika

 

Het gevaarlijke H5N1 vogelgriepvirus lijkt in Azië aan een nieuwe opmars bezig. Het virus is niet alleen in Indonesië, Vietnam en weer in Thailand actief, maar lijkt ook te zijn opgedoken in Japan. Ook in Nigeria en Egypte breidt het aantal gevallen van vogelgriep weer uit.

 

Nadat in Indonesië 10 januari al een 14-jarige jongen stierf, overleed 12 januari een 37-jarige vrouw in aan de voor mensen dodelijke virusvariant H5N1. Daarmee komt het aantal dodelijke slachtoffers van de vogelgriep in dit land uit op 61 sinds 2003. Daarnaast zijn nog een aantal mensen in het ziekenhuis opgenomen die hoogstwaarschijnlijk ook met het virus besmet zijn.

 

Vietnam

In Vietnam lijkt de recent golf besmettingen in de zuidelijke provincies van het land zich uit te breiden in de richting van Ho Chi Min-stad. In totaal is het virus nu opgedoken zes zuidelijke provincies. Tot nu toe heeft de nieuwe uitbraak in Vietnam nog geen menselijke slachtoffers geëist, waardoor de teller op 42 blijft staan.

 

Japan

Het vogelgriepvirus is hoogstwaarschijnlijk ook in Japan opgedoken. Op een boerderij in het zuiden van het land zijn 3800 kippen door het virus gedood. De overige dieren op het bedrijf zijn zondag geruimd.Het is nog niet bekend of er ook mensen zijn besmet.

 

Thailand

 In Thailand is weer vogelgriep uitgebroken. Een aantal eenden in het noorden van het land waren met de ziekte geïnfecteerd. Dat heeft het Thaise landbouwministerie maandag bekendgemaakt. De laatste uitbraak van het H5N1-virus in pluimvee in Thailand was eind juli 2006.

Afrika

Uit Nigeria komen meldingen binnen van dode kippen op boerderijen in het noordwesten. Nigeria is uiterst kwetsbaar omdat veel mensen kippen in en rond hun huis houden. De meesten even onder de armoedegrens en kunnen het inenten van hun pluimvee niet betalen. Intusssen is het H5N1-virus officieel in de helft van de provincies vastgesteld. In Egypte zijn dit jaar al drie doden gevallen die besmet waren met het vogelgriepvirus.

 

Lees ook:Vogelgriep H5N1 vastgesteld in Vietnam
Lees ook:Opnieuw uitbraak vogelgriep in Thailand
Lees ook:Vietnam meldt nieuwe uitbraak van vogelgriep
Lees ook:Daling aantal gevallen van vogelgriep
Lees ook:Vogelgriep laait weer op in Azië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.