Vietnam meldt nieuwe uitbraak van vogelgriep

 

In het zuiden van Vietnam zijn de afgelopen twee weken duizenden stuks pluimvee bezweken aan vogelgriep, heeft de regering woensdag bekendgemaakt. Het is voor het eerst in een jaar dat zich in Vietnam weer een uitbraak van de ziekte voordoet.

Uit proeven is gebleken dat de 5.500 jonge eenden en vijfhonderd kippen die zijn doodgegaan in Ca Mau en Bac Lieu, provincies in de Mekongdelta, besmet waren met het ook voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gaat het om een betrekkelijk kleine uitbraak.

 

 

Mede dankzij een massale vaccinatiecampagne heeft Vietnam de vogelgriep aardig onder controle gekregen. Maar onderdirecteur Hoang Van Nam van het departement van dierenwelzijn zei dat de kans op verdere verspreiding ditmaal heel groot is, omdat sommige boeren dode eenden in kanalen hebben gegooid. Het koude weer en de extra mobiliteit van mensen en pluimvee in verband met de feestdagen rond Chinees Nieuwjaar op 17 februari zullen daar mede toe bijdragen, zei hij.

 

De FAO-vertegenwoordiger in Vietnam, Andrew Speedy, zei dat Vietnam alle door de FAO aanbevolen maatregelen heeft genomen om verdere verspreiding tegen te gaan. Wel wordt er rekening mee gehouden dat zich hier en daar nog kleine uitbraken kunnen voordoen. Hij wees erop dat het pluimvee dat nu is doodgegaan niet was gevaccineerd en dat het H5N1-virus zich niet meer heeft gemanifesteerd onder gevaccineerd pluimvee.

 

Sinds eind 2003 zijn in Vietnam 42 mensen aan vogelgriep overleden, maar sinds november 2005 zijn er geen nieuwe gevallen meer voorgekomen. De voorlaatste uitbraak onder pluimvee dateert van december 2005.

Bron: Trouw

 

Lees ook:Nieuwe opmars vogelgriep in Azië en Afrika
Lees ook:Vogelgriep laait weer op in Azië
Lees ook:Vogelgriep H5N1 vastgesteld in Vietnam
Lees ook:Eerste dode in Laos door vogelgriep
Lees ook:Controle op vogelgriep in drie landen onvoldoende

3 reacties op “Vietnam meldt nieuwe uitbraak van vogelgriep

  1. ruud

    En ze kunnen niet meer zien of ze ziek zijn, want de beesten tonen geen symptonen omdat ze gevacineerd zijn. Dus dit gaat helemaal verkeerd.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ruud Laarman

    Gelet op de ontwikkelingen in Vietnam gaat het dus verkeerd

      /   Beantwoorden  / 
  3. ruud

    Bird Flu spreads in Vietnam
    WorldPoultry.net, Netherlands – 53 minutes ago
    According to the Vietnam Vet Department, bird flu has been discovered in 41 villages, 18 districts and 8 provinces (Ca Mau, Bac Lieu, Hau Giang, Vinh Long, …

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.