H5N1-uitbraak in Pakistan onderzocht

Internationale experts op het terrein van de gezondheidszorg zijn naar Pakistan gestuurd om onderzoek te doen naar de oorzaak van vogelgriepgevallen in Zuid-Azië. De onderzoekers moeten vooral vaststellen of sprake is van besmetting van persoon op persoon. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dit zondag bekendgemaakt.

 

In het noorden van Pakistan zijn vorige maand vermoedelijk negen mensen getroffen door het H5N1-virus, onder wie vier broers en twee neven uit Abbotabad, een klein stadje ongeveer vijftig kilometer ten noorden van Islamabad.

Verder raakten een oom en een nicht uit dezelfde regio besmet en liep een man uit Mansehra, op twintig kilometer van Abbotabad, mogelijk het virus op. In alle gevallen was sprake van het slachten van pluimvee. Twee van de broers zijn inmiddels gestorven, zei WHO-woordvoerder Gregory Hartl in Genève.

Volgens het Pakistaanse ministerie van gezondheidszorg is een van de broers mogelijk gestorven aan vogelgriep, maar is dat bij het andere sterfgeval niet zeker. Pakistan spreekt van zes gevallen, volgens Hartl omdat verschillende criteria worden gebruikt. Abbotabad ligt in de Noordwestelijke Grensprovincie.

Een bron van zorg is dat een broer van de getroffen vier broers vanuit de Verenigde Staten naar Pakistan reisde om de begrafenis van zijn beide broers bij te wonen. Hij reisde na afloop terug naar de VS en bevindt zich nu in New York. Bij onderzoek testte hij negatief.

Lees ook:WHO bezorgd om angst voor griepprik
Lees ook:Mogelijke besmetting van mens op mens in Indonesië
Lees ook:Twee meisjes overleden aan vogelgriep
Lees ook:Britten ruimen zesde pluimveebedrijf wegens vogelgriep
Lees ook:Vogelgriep H5N1 vastgesteld in Vietnam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.