Jaarlijks ruim 60 miljoen doden door grieppandemie

 

Een wereldwijde grieppandemie zou in een jaar net zoveel slachtoffers kunnen eisen als er in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. Volgens een onderzoek aan de universiteit van Harvard zouden in een jaar ongeveer 62 miljoen mensen kunnen doodgaan.

 

Bijna alle sterfgevallen – 96 procent van het geheel – vallen volgens de studie die gepubliceerd wordt in het medische tijdschrift The Lancet van vrijdag, in ontwikkelingslanden.

 

De onderzoekers keken naar de gegevens rond de griepepidemie tussen 1918 en 1920, de zogenoemde Spaanse griep, in 27 landen. Het ging om onder meer het aantal doden, de verdeling van de sterfgevallen onder de verschillende bevolkingslagen en leeftijden in 27 landen – behalve Europa en de VS ook in India, Argentinië en de Filipijnen.

 

Deze gegevens projecteerden de onderzoekers naar de wereldbevolking in 2004. Daarbij hielden zij rekening met de gestegen welvaart en de verbeterde toegang tot medische zorg in sommige landen.

 

Bron: Trouw

Lees ook:De wegen van de vogelgriep: voor VS komt het gevaar vanuit het zuiden
Lees ook:Paus steunt verdeling en ontwikkeling vaccins: Kloof rijk-arm heeft grote impact op gezondheidszorg
Lees ook:Onderzoek griep AMC krijgt EU-subsidie
Lees ook:Mexicaanse griep besmet vooral jongeren
Lees ook:Mexicaanse griep: duizend doden in zeven dagen

3 reacties op “Jaarlijks ruim 60 miljoen doden door grieppandemie

  1. tan06tan06

    “Jaarlijks”, nou ja, het zal afhangen van de griep-mutatie in die pandemie en het is ook nog de vraag of het èlk jaar zo zal zijn. Het kan erger en minder erg, afhankelijk van wat de mutaties kunnen aanrichten die tijdens en na de eerste pandemie-golf zullen optreden (en eventuele volgende pandemie-golven zullen veroorzaken).
    Na 1920 was H1N1 nog wel af en toe vervelend, maar niet zo dodelijk meer als in het begin. (Zoals jij, Eric, ook schrijft in je boek.)

      /   Beantwoorden  / 
  2. christian

    De kop is zeer misleidend. Een pandemie is geen seizoensgebeuren maar een incidenteel gebeuren. Het lijkt veilig te veronderstellen dat het plaatsvindt in golven, en dat het feitelijke gebeuren anderhalf tot twee jaar in beslag kan nemen.

    En ja, ALS de volgende pandemie zich aan de regels van 1918 houdt, dan kun je op deze aantallen uitkomen.

    De realiteit is echter dat we geen clou hebben. H5N1 kan ‘onschadelijk’ worden door reassortie met een menselijk griepvirus, maar het kan evengoed uit de startblokken komen met een fataliteitspercentage van 50%.

    ALS het virus de 1918 regels volgt is 60 miljoen doden geen onrealistische schatting. Als het dat niet doet kan het ‘ergens tussen de 6 en 600 miljoen’ liggen.

    De realiteit niet erg behulpzaam, maar schattingen gebaseerd op de 1918 bug zijn inherent onbetrouwbaar.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.