De Spaanse griep in 1918 (deel 8)

Ons land kent in 1918 ook twee griepgolven. De eerste vindt plaats in de zomer, is relatief mild en vergt weinig slachtoffers. De tweede golf begint in de herfst. Dit is een agressieve golf waarbij veel mensen – zelfs hele gezinnen – omkomen.

In Het Volk van 14 augustus staat een opmerkelijk bericht over de griep: ‘Een eigenaardig verschijnsel – dat ook in Duitschland is opgemerkt – is, dat de meeste zware gevallen voorkomen onder personen in de kracht van het leven, zoo tusschen 20 en 30 jaar. En dan niet van de zwaksten!

Een verklaring van dit feit is mogelijk dat oudere personen meer of minder immuun zijn geworden, doordat zij reeds in vorige epidemieën een aanval der ziekte hebben doorstaan. Hopen we dan maar, dat dit bezoek van de Spaansche griep aan ons land zóó radicaal is, dat we allen voor lange jaren volslagen onaantastbaar zijn geworden voor deze influenzabaccillen.’

Eind augustus beschrijft de Amsterdamse arts L. Vos een aantal griepgevallen met ‘alarmeerend bloedbraken.’ In de hoofdstad geven een jongen van veertien jaar en een meisje van zes jaar een volle kom bloed op en een jongen van zestien jaar zelfs een halve liter bloed. Gelukkig herstellen zij volledig van de griep en zullen zij ook vrij van klachten blijven.

Het bericht in de NRC van 22 augustus dat in Rotterdam een politieagent is overleden aan de Spaanse griep is nog alarmerender, want: ‘Enkele uren na het intreden van den dood was het lichaam geheel zwart’. Beangstigend is bovendien dat een soortgelijk ziektegeval zich kort daarvoor ook in Zaandam heeft voorgedaan.

Gelukkig neemt sinds half augustus het aantal nieuwe griepgevallen af in Nederland. Ook het dodental wordt minder. Blijken in augustus 534 Nederlanders aan influenza te zijn gestorven, in september is het aantal griepdoden gedaald naar 183. Het ergste lijkt achter de rug. Lijkt, want …

Bron: Van Spaanse griep tot Mexicaanse griep

Lees ook:De Spaanse griep in 1918 (deel 5)
Lees ook:De Spaanse griep in 1918 (deel 6)
Lees ook:De Spaanse griep in 1918 (deel 1)
Lees ook:De spaanse griep in 1918 (deel 7)
Lees ook:50ste vogelgriepdode in Indonesië

Eén reactie op “De Spaanse griep in 1918 (deel 8)

  1. jeannette

    ik vind het een heel goed boek, maar had nog een vraag, mijn oma en haar kind(toen pas 5jaar)en mijn overgroot oma zijn overleden aan de spaanse griep(aldus mijn moeder)maar die stierven pas in 1921 en 1922, toen was de griep toch al verdwenen? ze woonden in apeldoorn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.