Pandemisch alarmsysteem

Deskundigen bij de World Health Organization (WHO) en virologen elders geloven dat de kans op een grieppandemie groter dan ooit is sinds 1968. Het jaar waarin de laatste van de drie pandemieën uit de vorige eeuw voorkwam.

De WHO hanteert een pandemisch alarmsysteem dat zes fasen kent om de ernst van de dreiging te laten zien en de daarbij behorende voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen.
De bepaling van de fasen, inclusief het besluit om van de ene fase naar de andere fase over te gaan, wordt gedaan door de directeur-generaal van de WHO.
Elke alarmfase valt samen met een reeks van activiteiten die door de WHO, de internationale gemeenschap, overheden en industrie dienen te worden genomen.
Momenteel zit de wereld in fase 3: Pandemic Alert. Dat wil zeggen, de fase waarin een nieuw influenza virus subtype ziekte veroorzaakt in mensen, maar zich nog niet – of zeer beperkt – verspreidt van mens tot mens.
Bron: WHO

Lees ook:Varkensgriep in zes (plus twee) alarmfasen
Lees ook:Hoogste alarmfase Mexicaanse griep dichtbij
Lees ook:De griepprik van tien miljard
Lees ook:Meer geld nodig voor bestrijding vogelgriep
Lees ook:Wie is Ab Osterhaus?

2 reacties op “Pandemisch alarmsysteem

  1. Geline

    Ik denk dat het nog wel mee zal vallen en zie niet zo snel een pandemie uitbreken met alle medische voorzieningen heden ten dage

      /   Beantwoorden  / 
  2. Eric

    Inderdaad. In de Westerse wereld zijn de medische voorzieningen goed, maar in de ontwikkelingslanden is dat niet het geval. Daar is de kans op een uitbraak dan ook het grootst en zal het virus tevens het heftigst toeslaan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.