De griepprik van tien miljard

WHO waarschuwt voor tekort aan vaccinproductiecapaciteit

De komende tien jaar moet de farma-industrie drie tot tien miljard dollar investeren in griepvaccinfabrieken. Anders dreigt een ernstig vaccintekort op het moment dat de gevreesde vogelgrieppandemie alsnog uitbreekt, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De organisatie rekent voor dat er momenteel 350 miljoen griepprikken per jaar worden geproduceerd om de ‘gewone’ seizoensgriep te bestrijden. De werkelijke productiecapaciteit ligt rond de 500 miljoen doses, en er liggen uitbreidingsplannen die in 2009 de productie van in totaal 780 miljoen injecties mogelijk moeten maken.

Al die capaciteit kan in noodgevallen ook voor vaccins tegen vogelgriep worden gebruikt. Maar er leven op aarde 6700 miljoen mensen. En al is H5N1 nog steeds niet overdraagbaar van mens op mens, de kans op een mutatie in die richting blijft levensgroot.

Meer en betere vaccins

De WHO stelt overheden voor om de jaarlijkse reclamecampagnes voor griepprikken te intensiveren. Dit maakt het voor de industrie aantrekkelijk om extra vaccinfabrieken te bouwen. Extra voordeel is volgens de WHO dat er minder mensen dood zullen gaan omdat ze geen griepprik hebben gehaald.

Daarnaast zou er subsidie moeten komen om de fabrieken groter te maken dan commercieel aantrekkelijk is, zodat men bij een pandemie nog meer reservecapaciteit achter de hand heeft.

Derde punt is de ontwikkeling van betere vaccins waarvan je nog maar één injectie nodig hebt, in plaats van twee.

Bron: Chemisch 2 Weekblad

Lees ook:Griep golven
Lees ook:In de greep van de griep
Lees ook:15 miljoen voor onderzoek naar vaccins vogelgriep
Lees ook:Vogelgriepvirus gedetecteerd in Groot-Brittannië
Lees ook:Massale inenting Mexicaanse griep verwacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.