‘Veel meer besmettingen in Mexico’

In Mexico zijn tot eind april 6- tot 32 duizend mensen besmet geraakt met het Mexico-virus, blijkt uit modelberekeningen. Dit aantal is factoren groter dan het officieel bevestigde cijfer van 2.062 nu.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft terecht alarmfase 5 afgekondigd, stelt een groep modellenrekenaars onder leiding van Neil Ferguson van het Imperial College in Londen in een artikel in Science. Het artikel is maandagmiddag op internet gezet.

Ferguson, een bekend modellenrekenaar, deed de berekeningen samen met enkele Mexicanen. De uitbraak, melden de rekenaars, vertoont wat verspreiding over de wereld betreft grote gelijkenis met eerder pandemieën. Het is te vroeg om de consequenties voor de volksgezondheid te overzien, aldus de onderzoekers. De ziekteverschijnselen zijn mild, maar onduidelijk is hoe zich dit verder zal ontwikkelen.

De onderzoekers gaan ervan uit dat de pandemie half februari is begonnen in het Mexicaanse dorpje La Gloria. De helft van het dorpje had toen last van acute ademhalingsproblemen. Onevenredig veel kinderen van onder de 15 jaar waren toen ziek. De nieuwe virusstam, waartegen niemand bescherming heeft opgebouwd, heeft zich vervolgens over Mexico en de hele wereld verspreid, vooral naar de VS en Canada.

Ziektegevallen daar zijn niet langer terug te voeren op Mexico, zoals in Europa. In de VS is sprake van grootschalige verspreiding. Het aantal besmette gevallen ligt op 2.600; de groei lijkt er enigszins uit. Het aantal besmettingsgevallen in Europa ligt op bijna 200. Hierin zit bijna geen stijging, in Europa is geen zelfstandige verspreiding.

Bron: Broer Scholtens, De Volkskrant

Lees ook:WHO verhoogt alarmfase griep niet
Lees ook:Jaarlijks ruim 60 miljoen doden door grieppandemie
Lees ook:WHO: Ook niet-reizigers besmet met varkensgriep
Lees ook:Ruim 150 besmettingen Mexicaanse griep
Lees ook:Gevaarlijke variant vogelgriep rukt op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.