Weer ophokplicht voor pluimveehouders

Commerciële pluimveehouders moeten hun dieren weer binnenhouden. Met ingang van vrijdag 17.00 uur heeft minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) een afschermplicht ingesteld voor commercieel gehouden pluimvee met vrije uitloop. Gevaccineerd pluimvee mag wel buiten lopen. Verschillende vondsten van vogelgriep in Europa vormen de aanleiding voor de maatregel.

 

Vooral in Duitsland en Polen zijn de laatste tijd gevallen van het ook voor mensen gevaarlijke H5N1-virus geconstateerd. Het is nog niet duidelijk waar het virus vandaan komt. Met de maatregel wil de minister voorkomen dat de vogelgriep ook in Nederland opduikt. Dat zou volgens haar 'desastreuze gevolgen' hebben voor de pluimveesector.

Hobbydierhouders krijgen het advies hun vogels af te schermen en maximale hygiëne te betrachten. Reizigers uit gebieden met vogelgriep worden opgeroepen tot extra alertheid. Vooral mensen die uit het oosten van Duitsland en Polen komen wordt geadviseerd niet in de buurt van pluimvee te komen. Eerder dit jaar gold ook al enkele maanden een ophokplicht voor pluimveebedrijven.

Bron: Elsevier

Lees ook:Kerst vierende Pool gewaarschuwd voor vogelgriep
Lees ook:Aandacht voor vogelgriep verslapt
Lees ook:Pluimvee moet opnieuw afgeschermd of hok in
Lees ook:4200 kalkoenen in Polen geruimd wegens vogelgriep
Lees ook:Pluimvee goed afgeschermd of opgehokt tegen vogelgriep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.